Arboga

Man får uppleva både det ena och andra när man är på turné genom Sverige som vi är. Idag pratade jag med en journalist från södra Sverige som på fullaste allvar trodde att kommunerna bjöd in cirkusar att komma till kommunen och upplät platsen gratis! Hon blev ganska förvånad när jag förklarade hur verkligheten är att vi måste betala hyra av platsen, vilket jag kan tycka är ganska självklart. Däremot har jag stora invändningar på vissa kommuners prissättning. Vi vill bara hyra platsen i 24 timmar, inte köpa den!

Här i Arboga har vi tidigare varit på en grusplan bredvid en skola, men där får vi inte vara längre då några elever upplevde allergiska besvär pga av oss. Jag fick till och med höra att några elever var tvungna att stanna hemma då det var en cirkus på grusplanen. Jag bara undrar hur dessa elever gör när de passerar en hund på stan eller poliser till häst???? Våra djur stod inte inne i skolan utan en bit utanför! Men vi hittade en privatplats på ett industriområde där vi kunde placera cirkusen och ge en föreställning till Arbogabornas stora glädje av döma av publiktillströmningen!

Inför turnestarten har vi alltid inspektion av länsstyrelsen gällande våra djur, de kontrollerar både djuren, transporterna och våra stalltält. Denna inspektion tog en hel dag. Jag kan nämna att inspektionen av tältet för nytt godkännande bevis, brandkårens kontroll gällande  brandsäkerhet för publiken och våra rutiner vid utrymning samt elektriska nämndens kontroll av våra el installationer klarades av på kortare tid! Sammanlagt tog dessa tre kontroller ungefär 5 timmar! Man kan sammanfatta det med att djurens välbefinnande är viktigare än publikens! På dessa tre inspektioner var det inga anmärkningar överhuvudtaget men från länsstyrelsen fick vi en anmärkning att våra saltstenar/mineralstenar till hästarna har fel karbinhakar vid upphängningen.  Samtidigt stod det i rapporten att ”alla djur på Cirkus Maximum var välskötta och i mycket god kondition. Inga brister konstaterades på djuren” Vilket är ganska självklart att våra djur skall vara välskötta. Man kan samtidigt undra betydelsen över karbinhakar som det kommer att läggas en hel del energi på från andra djurskyddsinspektörer, (jag vet av erfarenhet) samtidigt som vi läser i pressen att en person låg död i 4 månader, trots att hon/han hade veckovis tillsyn av psykvården!

Så här ser fel karbinhake ut! IMG_7792 IMG_7802Ganska kul bild när vi rullar ihop tältet på mastvagnen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *