Luleå

Jag har inte tagit upp detta tidigare här på bloggen men nu känner jag att det är dags. Djurens rätt driver just nu en kampanj att ”förbjuda vilda djur på cirkus”. Tycker de borde har tagit reda på lite mera fakta innan de sätter igång, men som alltid när det gäller motståndare till djur på cirkus tycks de veta att de sitter inne med sanningen om hur det minsann går till på svenska cirkusar utan att först ta reda på sanningen.  Vi har två elefanter med oss som inte uppträder utan vi söker ett nytt hem till dem, vi har dock inte hittat något bra hem ännu till dem varför de följer med oss. Kameler är domesticerade av människan sedan 2500 år före Kristus, det finns ca 1000 vilda kameler i hela världen, resterande 1,4 miljoner är tamboskap runt om i världen. Upplysningsvis kan jag nämna att har djuret en puckel är det en dromedar och det finns ca 14 miljoner i hela världen och om det någonsin funnits vilda dromedarer tvista de lärde. (Tyvärr hör jag alltför ofta föräldrar berätta för sina barn att det är dromedarer vi har) Så med andra ord uppträder inga vilda djur hos oss eller någon annan cirkus i Sverige!

Att sedan visa olika klipp från YouTube och påstå så här är det hos Maximum är ingenting annat än ren lögn och ingenting annat. I Sverige har vi bra lagar kring djurens välbefinnande till skillnad från många andra länder. Varje år gör Länsstyrelsen en inspektion av våra djur och transporter innan turnéstart, som jag tidigare nämt tar denna inspektion en hel dag, under kortare tid gör SP kontroll av tältet, brandkåren inspektion av nödutgångar, brandsläckare, skyltar och annat för publikens säkerhet samt Elektriska nämnden gör sin kontroll av alla våra elinstallationer. Djurens välbefinnande tar alltså mer tid än publikens välbefinnande. Vi hymlar inte heller med Länsstyrelsens inspektioner, dessa publicerar vi på vår hemsida, med några brister som typen av karbinhakar för saltstenarna.

Men eftersom Djurens rätt är en intresseorganisation som inte vill ha djur på cirkus publicerar de bara våra brister i Länsstyrelsens rapport, de nämner inte med ett ord att ”Länsstyrelsen bedömer att samtliga djur som kontrollerades var välskötta och i mycket god kondition. Inga brister konstaterade på djuren”

För oss är det fullständigt otänkbart att vi inte skulle göra det bästa för djuren hela tiden, alla stalltransporter åker alltid först för att djuren skall komma ur transporterna så fort vi kommit till den nya platsen, vi bygger hagar och släpper ut djuren så gott som varje dag. Det är ganska tröttsamt att ständigt bli påhoppad av olika människor som anser sig veta hur vi sköter våra djur när de aldrig varit hos oss och sett hur djuren har det! I de diskussioner jag har haft med dessa personer bjuder jag konstant in dem att komma och själva bedöma med egna ögon hur våra djur har det, hittills har endast EN person kommit och vi har varit på turné i två och en halv månad. Men som alltid är det lättare att gömma sig mer eller mindre anonymt bakom datorn än att ta reda på hur det är med egna ögon. Verkligheten stämmer inte alltid överens med Youtube och Djurens rätt propaganda.

 

4 reaktion på “Luleå

 1. Fantastiskt väl skrivet. Jag hoppas innerligt att folk ska begripa att djuren har det mycket bra på en cirkus, så som alla regler ser ut idag. På cirkusen blir de älskade och väl omhändertagna, sommar som vinter.
  Hoppas verkligen att okunnigt folk läser Länstyrelsens HELA rapport som ni har vänligheten att lägga upp varje år. Ska man bara få se djur på TV eller i datorn i framtiden ? ALLA djur har varit ”exotiska” från början, varför skulle det vara konstigare idag ? Vem vet, om 20år kanske det är lika vanligt med Zebror som husdjur som det är med kameler nu. Nej låt folk få se de vackra djuren och låt magin och känslan som bara en riktig cirkus kan ge, få finnas kvar för många kommande generationer.

 2. Mycket bra skrivet på min instagram skriver jag mycket MOT djurensrättaktivister hur bra djuren har på cirkus. Och många har faktiskt ändrat åsikt och många är bara biserviser när dem skriver ”att elefanter blir misshandlade med BULLHOOKS m.m” men när Jag svarar med hur mycket kärlek m.m så skriver dem tillbaka” man ska inte ha vilda djur på cirkus” men det dem påstår är att djuren blir slagna FOLK ÄR INTE KLOKA

 3. Klargörande Helena! Har största förtroende för er djurhållning som jag följt under flera år. Själv anser jag att även elefanterna sedan lång tid är anpassade till att vara arbetsdjur i människans tjänst. Har aldrig uppfattat att Maximums elefanter (eller tex Diana Rohdins) har mått dåligt när de uppträtt i manegen. Hur ser djurrättsaktivisterna på hästarna. De finns ju fortfarande vilda mustager! Men ingen demonstrerar utanför ridskolor eller de få lantbruk som fortfarande använder hästar i skogsskötseln. Vilket djur lider mest, era kameler som skuttar runt i manegen under ledning av rutinerade Anton Frank, eller hästarna som ”misshandlas” av orutinerade ridskoleelever?!
  Ser fram emot Ert besök i Åkersberga
  Varma hälsningar
  Lennart Ohlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *