Lund 2011

Så här såg det ut när vi monterade ned tältet i Lund 2011, hela 7 år sedan! Fast det ser likadant ut på alla platser det är bara vädret som skiljer bilderna åt, samt att det är inte så mörkt på kvällarna när vi är uppe i Norrland.

Sommaren 2017

Ni som har Facebook vet att det dyker upp minnen i er profil, och idag kom denna fina bild upp som jag tog i Uddevalla förra året. Det var troligtvis en av de varmaste dagarna förra året, och jag vill villigt erkänna att jag var inte vidare produktiv denna dag på kontoret. Men håll med mig om att bilden var fin! 

Rapport om cirkusar

Vi är inte på turné i år utan har tagit en paus som de flesta har märkt. Det hindrar dock inte mig att vara engagerad och intresserad av frågor som rör cirkus. Janne Näsström i cirkusakademin har gjort ett otrolig bra arbete och gjort bifogade rapport som jag tycker ni alla som läser min min blogg skall läsa! cirkusrapport_2018

 

Vår Kamel igen

Som några av er har sett har det cirkulerat bilder på vår kamel som har ett sår på bakbenet. Djurrättsalliansen har till och med skickat ut ett pressmeddelande om detta där de skriver att ”Djurrättsalliansens aktivister på plats försökte uppmärksamma cirkusens personal på att kamelen var skadad och ifrågasätta när de förde in kamelen till föreställningen”  Precis som vi inte visste om att kamelen hade ett sår! Det säger en hel del om vad djurrättsalliansen tycker och tror om oss!

Vi har försökt bemöta alla grova anklagelser många innehållande ett språk som jag inte vill återge här, men min kunskap om hur man skriver oförskämdheter har ökat de sista dagarna, men vi har bemöts med fnysningar.

Extra roligt var det därför att idag få Kontrollrapporten från Länsstyrelsen i Värmland där det står att kamelen hade en gammal skada på ett bakben som var under behandling och ingen av våra kameler uppvisade tecken på hälta och det uppmärksammades inga brister på vår djurhållning.

Komiskt blir det däremot när jag läser den bifogade anmälan till Länsstyrelsen. Maja som anmälaren heter vet uppenbarligen inte skillnaden på en kamel, åsna eller häst för hon har uttryckt att det är 5 – 10 kameler och minst två har sår på bakbenen. Vi hade som sagt bara tre kameler med oss!

Länsstyrelsen Värmland 2017-09-22

Kviberg

Idag har vi varit i Mölndal på Åby Travbana och jag måste ge en eloge till personalen på travet! När jag ringde och frågade om vi kunde vara där var de lite tveksamma för de hade trav samma dag. Under sommarpausen åkte jag till travet och tillsammans med personalen på travet tittade vi på platsen och kom fram till att det skulle fungera om vi var nere i ena hörnet på den stora parkeringen, då skulle vi inte störa vart travpubliken kunde parkera. I morse när vi kom fram hade Marek inte tänkt att vara där utan mitt på den stora parkeringen! Visserligen med stor plats framför kassan för parkering. När jag och travpersonalen fick kontakt med varandra kl 8 så var inställningen från deras sida att vi måste lösa detta vilket vi gjorde tillsammans på ett väldigt smidigt sätt med personal som pekade ut vart man kunde parkera. Tänk om allt var lika enkelt att lösa!

En sak som däremot håller på att göra mig vansinnig är att alla kommuner vill veta hur bra eller dåliga de där och skickar ut en undersökning om detta. Det blir dock lite tokigt när det gäller oss, vi besöker ca 130 kommuner varje år och från alla har jag fått mail med en enkät att fylla i hur kontakten var gällande en markupplåtelse. Sedan kommer både en och två påminnelsen om enkäten och även telefonsamtal om detta. Tack och lov ringer de inte från hemligt nummer så jag har blockerat numret i min telefon och varje morgon raderar jag ca 10 mail. Jag tittade på en enkät och det tar cirka 10 minuter att fylla i den, gånger 130 st blir det ungefär 3 – 4 arbetsdagar á 8 timmar, jag har annat att göra på den tiden!

Nu till helgen har ni sista chansen att se oss då vi spelar våra sista föreställningar på Heden mitt i Göteborg!

 Vanlig syn när vi är på väg till nästa plats.  Sandu med årets sista avis. Varje söndag sätter vi upp en veckoavis med platserna för veckan som kommer. Detta är den sista för i år! Kimo är sååååå lycklig för sin jacka! 

Vår Kamel

Det cirkulerar just nu en bild på ett sår på en av våra kameler på internet. Orsaken till att kamelen har ett sår på ett ben är att den har bråkat med en av våra andra kameler i hagen i Älvsered under vår sommarpaus. Alla människor och även kameler gillar inte alla andra och de hamnade i bråk. Veterinären har varit här och konstaterat att såret läker bra, kameler mår bra för övrigt och är inte halt. Vi behandlar såret med Jodopax som är brungult till färgen och därför kan de se lite smutsigt ut.

Vad som däremot gör mig väldigt trött och irriterad är kommentarer och mail med diverse olika påståenden och uppmaningar till oss. Det är uppenbarligen så att 99,99% av alla kommentarer och inlägg inte har en blekaste aning om vad som har hänt, väldigt många verkar tro att vi skulle ha skadat kamelen med vilje! Jag kan inte tolka inläggen på annat sätt.

När jag svarar på mail och kommentarer blir det så gott som alltid väldigt tyst, jag får aldrig något svar tillbaka. Men det är tydligt att det är normalt i dagens Sverige att häva ur sig diverse förolämpningar och oförskämdheter utan att sedan ta något som helst ansvar för inlägget.

Det krävs en viss intelligens att föra en vettig dialog, ni som har denna intelligens får gärna fortsätta kommentera, ni andra kan börja ta reda på fakta innan ni skriver!

Karlstad

Idag har vi gett föreställning på Norra Fältet i Karlstad. När jag ringde till Karlstad och frågade om platsen var ledig meddelade kommunen mig att platsen var upptagen för Axels Tivoli hade hyrt platsen.

Norra Fältet i Karlstad är en väldigt stor plats  och tidigare år har vi varit på platsen samtidigt som ett tivoli har varit där. Jag ringde Tony Andreasson på Axels och det var självklart inga problem att vi var där samtidigt! Tony med familj och anställda kom och såg föreställningen och efter vår föreställning gick jag och Virve till tivolit och åkte  bland annat spöktåget, det blev en skräckupplevelse gånger två då killarna på tivolit ville skoja extra med oss!

Funderar på om jag skall skicka kommunisterna och miljöpartiet i Österåkers kommun på en åktur i spöktåget för de behöver verkligen skakas om! De har motionerat om att kommunen inte skall upplåta mark till cirkusar med vilda djur. Det minsta man kan begära är att de kan undersöka marknaden först, vilka cirkusar med vilda djur besöker Österåkers kommun! Svaret är ganska enkelt, det är inga cirkusar med vilda djur som besöker Österåker! (Åkersberga och Ljusterö är våra spelplatser i kommunen). Av någon för mig oförklarlig anledning undantar de sjölejon och renar!

När jag googlar runt finner jag att de som vanligt hänvisar att flera länder har förbjudit djur på cirkus. Detta är länder som inte haft någon djurskyddslagstiftning över huvudtaget, det har tex varit tillåtet att ha lejon och apor som husdjur! Sverige har troligtvis en av världens strängaste lagar gällande djurskydd som vi följer, så jag förstår inte riktigt frågeställningen. Min gissning är att dessa politiker som har motionerat har liksom kommunalrådet Charliene ”jag har aldrig varit på cirkus men jag vet hur det går till” Kiffer sett på youtube och liknande klipp och bildat sig en uppfattning utifrån detta istället för att komma till oss när vi är i närheten och bilda sig en uppfattning på hur verkligheten är utifrån verkllgheten!

Här kommer lite bilder veckanSamling i kiosktältet innan föreställningen. Min bil städas

 

 

 

Mullsjö

Rutinerna börjar sätta sig igen efter sommarpausen jag kommer ihåg att jag skall gå till kiosken när föreställningen är slut för att köra ut en kassarapport och stänga kassorna. Det missade jag i Svenljunga i måndags!

Jag har städade i min dator under helgen och hittade många fina bilder och här kommer några stycken som Tom Sandstedt tog i Solna i maj månad. 

I

I lördags fyllde jag år och blev ordentligt firad av orkestern!

Sista dagen på sommarpausen

Idag och igår kväll kom nästan alla tillbaka i Älvsered, det har varit lite logistikarbete med att hämta alla på flyg och busstationer men tack och lov har vi lite rutin på det. Jag har varit i någon form av ”sommarpauskoma” det upptäckte jag ganska bryskt idag när Marek ringde till mig när jag var på väg till Älvsered i morse. Han bara undrade när tankbilen kommer och fyller upp vår tankbil! Hade jag inte haft en tanke på vill jag villigt erkänna, att vi behövde diesel också! Tack och lov har vi världens bästa leverantör av diesel som löste det på mindre än en timme, vi fick åka iväg till Mjöbäck 1 mil från Älvsered och möta upp tankbilen så löste det sig också.

Idag fick jag packa ihop kontorsvagnen och även min egen vagn då jag åkte hem ikväll och kommer till Svenljunga imorgon förmiddag. Kändes lite ovant men rutinen satt i ryggmärgen.

Francesco har varit i Grekland där vädret har varit betydligt bättre och lagt upp den ena bilden efter den andra när han njuter i solskenet i Grekland! 

Kimo är lycklig att vara tillbaka i Älvsered.

Vi fyller upp vår tankbil. 

Sommarpaus

Vi har haft sommarpaus nu i 14 dagar och det är 4 dagar kvar innan vi startar igen i Svenljunga på fredag. Några artister har stannat här i Älvsered och några har åkt iväg hem.  All teknisk personal och alla musiker har åkt hem och kommer tillbaka nu i veckan. Här i Älvsered är det med andra ord väldigt lugnt och stilla just nu.

Jag trodde att jag skulle få några lugna veckor, det har visserligen varit ganska lugnt men jag har kört strax över 400 mil de senaste veckorna, tycker att jag mer eller mindre har bott i bilen. Jag har varit i Charlottenberg för att titta på en plats, och mer runt i Västsverige för att titta på andra platser, har haft en krånglande kopieringsmaskin som jag åkt till Varberg med både en och två gånger.

Alla våra djur är på vår gård här i Älvsered och idag var jag där och tog lite bilder på deras ”semester”

Simrishamn

Det är många som tror att vi alla här på cirkusen umgås och träffar varandra hela tiden att vi är en enda stor familj, men vi lever alla väldigt olika liv här på Maximum. Går jag inte backstage kan det dröja nästan en vecka ibland innan jag ser en del artister, fast vi lever på en ganska begränsad yta.

Vi har alla olika tider, jag håller igång från det att vi kommer fram till platsen till tidig eftermiddag, sedan tar jag en sväng på stan och vilar inför föreställningen. Det samma gäller det tekniska personalen som sätter upp tältet. Musikerna brukar gå och lägga sig när vi kommer fram en timme eller två tills de kan montera upp sin tribun. Artisterna vilar också på förmiddagen medan tältet byggs för att under eftermiddagarna bära in sin rekvisita.

En del artister är på upptäcksfärd i varje stad vi är i, de hittar museum och andra intressanta platser som jag inte hade en aning om att det fanns! Eller så tar de bara en sväng ner till centrum och tittar, men det finns artister som inte sticker näsan utanför vagnen verkar det som. De åker fram till platsen, sover hela dagen, riggar sin rekvisita, genomför sitt nummer och kryper in i vagnen igen. De har med andra ord bara sett vägen fram till platsen, cirkusplatsen och sin husvagn under en sex månaders lång turné i hela Sverige!  Vi bygger upp i Lomma I Fredags tog jag en tur till Bordershop och här väntar jag på färjan till Rödby.  Vilse i verkligheten Ystad i fredags.  Vi monterar ned tältet i Båstad. I Båstad gick jag och Bengt ut och åt lunch och jag blev lite förvånad när jag fick denna rätt då jag beställt råbiff. Väldigt gott var det! 

Olofsbo, nästan på hemmaplan

Idag har vi gett föreställning i Olofsbo som ligger utanför Falkenberg och därmed inte långt från Älvsered. Till föreställningen kom många vi kände riktigt roligt att träffas fast det blir kort och intensivt.

Det som är kul här i Olofsbo är att väldigt många i publiken stannar kvar och ser på när vi monterar ned cirkusen, det händer ganska ofta men det är aldrig så här många som i Olofsbo! Backstage Kimos nummerTvå glada och skämtsamma herrarPubliken stannar kvar och ser på när vi monterar ned tältet. Läggdags! 

 

 

Västkusten ned till Skärhamn

Sedan sist har vi rullat ned mot Skärhamn via bland annat Strömstad, Grebbestad, Kungshamn och Henån.

Ni som följer mig här på bloggen vet att i Strömstad äter jag räkor och det gjorde jag även i år, i år kunde vi till och med sitta ute efter föreställningen och äta. Det har vi inte gjort på många år. I Grebbestad kom Bert Karlsson förbi och även i år hade han med sig en stor kasse med egenplockade kantareller. Vi tackar och bugar för de goda kantarellerna!

Vi har även varit i Lysekil och där har vi inte fått använda våra elaggregat då de låter för mycket tycker kommunen. Förra måndagen ringde jag som vanligt och beställde inkoppling på elnätet och till ett annat företag för att hyra elcentraler som vi måste ha mellan kommunens ”elskåp” och cirkusen. Men det fanns inga att uppbringa nu, alla de hade var uthyrda, och jag ringde till några firmor till med samma resultat. Vi behöver två stora skåp på 250 Ampere. Jag upptäckte också att jag inte fått något upplåtelseavtal från Lysekils Kommun där det står att vi måste koppla in oss på deras elnät. Jag hade fått polistillstånd där kommunen yttrat sig att det var OK att ge föreställningen, men inget avtal. Vi kanske kan använda våra aggregat tänkte jag, men det är nog ändå bäst att ringa kommunen och fråga. Jag pratade med två väldigt trevliga och tillmötesgående personer på Gata och Park och på Miljöförvaltningen och förklarade mitt problem och undrade över avtalet. Efter lite ringande och mailande med skisser över hur vi placerar våra aggregat fick jag till svar att vi kunde använda våra aggregat, ”för det gäller ju bara en dag!” Under dagen träffade jag flera som bodde runt omkring och jag berättade om elaggregaten och ingen av dem tyckte att vi störde, för det gäller ju bara en dag och det är roligt när ni kommer!

Det kanske är så att de som har klagat tidigare har flyttat?

 

Uddevalla

En av de första sakerna jag lärde mig känna till när jag började här på Maximum var att i Uddevalla fanns det en firma som sålde grejer till Amerikanska husvagnar. Många av artisterna genom åren har haft amerikanska vagnar, de är oftast mycket större och rymligare än europeiska vagnar, men går något sönder är det problem. Europeiska firmor har inte grejer till Amerikanska vagnar.  Men då finns Sune Glimhage i Uddevalla, räddaren i nöden! Det Sune inte kan fixa eller ordna fram till en Amerikansk husvagn det går inte att ordna. Jag har sedan jag började turnera år 2000 haft olika Amerikanska vagnar och tack och lov för Sune! Alltid hjälpsam och med ett glatt humör har han ordnat fram allt jag och alla andra behövt. Nu har han sålt sin firma men är ändå alltid lika hjälpsam, jag ringde honom tidigare under säsongen då en koppling till min toalett gått sönder och jag hade vatten i hela vagnen, mindre trevligt.

Sune skickade mig en skiss på vad jag skulle beställa och var jag kunde beställa det efter det att jag skickat foton på vad som var trasigt till honom.  Självklart bjöd jag in honom till oss när vi var här i Uddevalla idag. Alltid lika trevligt att träffa honom!

Så här såg det ut idag på mitt kontor skiner solen gäller det att njuta!

Motala

Jag har både en och två gånger fått frågan hur vi alla hittar från plats till plats. Nej jag skriver inte ut kartor med vägbeskrivningar, utan vi slänger ut granris. Tadek och Jozef åker som bil nr 2 och de slänger ut granris i varje korsning, rondell och vid filbyte. Det fungerar så¨gott som alltid utom den gången när de efter det att Tadek hade passerat så stängde de av vägen och hänvisade trafiken ner till höger där det fanns en rondel. Så där kom vi alla åkande och inget granris, detta var någonstans i Skåne så cirkusen spreds ut i hela Skåne.  Det tog några extra timmar innan alla kom fram till Örkelljunga.

Mitt problem är att när jag ibland åker hem under turnén, så tittar jag inte på skyltar när jag närmar mig en rondell så det har hänt både en, två och tre gånger att jag snurrat runt i rondellen och undrat vart jag ska… Det är bara att åka tillbaka och läsa på skylten om jag inte kopplat in GPS:en.  Det är jag för lat för att göra när jag skall åka hem och jag tror alltid att jag hittar vägen, men som sagt inte alltid.

En gång fick vi frågan om det är något religiöst det här med att vi slänger ut granris när vi lämnar platsen, men det är det inte, utan enbart att alla skall hitta till nästa plats!  Motala idagÅkersberga

Kimos Video

 Tidigare i Motala   Ebba, Miguel och jag besökte Exploria i Botkyrka när vi var i närheten. 

Åkersberga

Ikväll lämnade vi vackra Ljusterö och åkte in till Åkersberga direkt efter föreställningen. Vi hade en tidig föreställning på Ljusterö och det är ju inte långt till Åkersberga så strax efter kl 22 kunde jag komma in i min vagn i Åkersberga.

Det enda vi behöver när vi kommer till en plats är tillgång till vatten. Sedan det kom bakterier i vattnet i Östersund och Skellefteå har det blivit lite krångligare för oss men 99,99% av kommunerna är hjälpsamma på ett eller annat sätt. Ibland måste vi hämta en vattenpost hos kommunen, ibland sätter kommunen ut vattenpost åt oss, ibland kan vi koppla på oss själva. Det är som sagt lite olika men inte som i Åkersberga!

På Ljusterö finns inget vatten och där hyr vi en tank med vatten från ett väldigt serviceinriktat företag, Relita. De kom ut med en tank i morse till oss fast det är en söndag.

I mitten av förra veckan ringde jag till Roslagsvatten för att berätta att vi önskade koppla på oss redan på söndagskvällen i Åkersberga och frågade hur vi löser detta. Fick tillslut prata med en mycket bestämd herre som meddelade att det gick inte! Vi får absolut inte koppla på oss och det hade han bestämt! I tillståndet från polisen har Österåkers kommun skrivit att vi skall kontakta Roslagsvatten för tillgång till vatten. Så jag ringde till kommunen och tillbaka till Roslagsvatten både en och två gånger men inget vatten fick jag! Från Roslagsvatten fick jag till svar att brandposterna är till för brandkåren och inga andra och därför får vi inte koppla på oss. På Roslagsvattens hemsida står det däremot klart och tydligt att brandposterna från början var till för brandkåren men eftersom de numera använder andra metoder använder inte brandkåren vattenposterna länge. Mellan alla telefonsamtal pratade jag med den mycket trevliga personen på Relita som sa att det är stor vattenbrist numera och ingen får koppla på sig på vattenledningsnätet, så de har mycket att göra numera. Varför sa de inte de direkt på Roslagsvatten på en gång så hade jag haft en förståelse för detta! Men skam den som ger sig tänkte jag och ringde till styrelseordföranden för Österåkers vatten som tyckte att en cirkus måste ha vatten och gav mig tipset att ringa till ställföreträdande VD på Roslagsvatten, den ordinarie VD var och seglade på Gotland Runt. Där fick jag svaret efter lite ringande att det är av säkerhetsskäl som inga obehöriga får koppla in sig på vattennätet.

Hur löser vi detta tänker ni som bloggläsare? Jo vi fortsätter hyra tanken från Relita och från markägaren i Vaxholm har vi tillgång till att fylla på tanken hur många gånger som helst. På platsen i Vaxholm finns det heller inget vatten så där måste vi även där ha tank, men där är markägaren mycket mer lösningsorienterat och hjälpsam!

 På väg mot ÅkersbergaAv en mycket trevlig herre i publiken fick vi ett gäng hattar! 

Personalen på Ljusteröfärjan är roliga!

dDe är De är

Östhammar

Något som är väldigt fascinerande med att turnera med en cirkus och arbeta och leva mer eller mindre ihop med människor från ett 15 olika länder är språket. När jag började för 20 år sedan var tyska det dominerande språket, mycket beroende på att större delen av personalen kom från Polen som hade läst Tyska i skolan. Jag minns när vi hade en trupp från Rumänien för länge sedan och jag var imponerad av att alla kunde hyfsad bra engelska. Orsaken till detta var att i Rumäninen hade de inte dubbad TV som de hade (har) i Polen. Detta är nog också orsaken till att vi svenskar generellt är bra på engelska.

Jag har inte en gång utan flera gånger blivit imponerad av artisternas barn som helt obemärkt har slängt sig mellan tex engelska, spanska, tyska och franska. Bengt och jag var en gång påMcDonalds med sonen till en spansk clown, han var ca 10 år gammal. Hans pappa var spanjor och mamma tyska, men vi pratade engelska med honom. Helt plötsligt fortsatte han meningen han startat på engelska till tyska, både Bengt och jag hängde med men när jag svarade honom på engelska bad han om ursäkt för han bytt till tyska, han hade inte tänkt på det sa han.

Lika imponerad blir jag när jag hör Miguel, Ebba och Ramons son som snart är 3, helt obemärkt växla mellan tyska och svenska.

Tom Sandstedt kom förbi idag och jag fick massa fina bilder han tagit under föreställningen och även på Cirkusakademins event hos oss i Solna den 18 maj. Här kommer några av Toms alla fina bilder.

 Vi monterar ner förtältet under andra akten.  Cirkusakademins ordförande Roy Himsel tillsammans med Sven Östberg initiativtagare till dagens event.  Staffan Heimersson och Jan Moisander berättar om cirkus i Europa.  Johan Wahlström och Roy Himsel. Ormens namn är okänt. Jonas Wahlström.

Dagens Kimo video nedan.

Dagens

Nordmaling

En kul bild hittade jag idag på hitta.se när jag letade runt i Nordmaling efter en adress, satelitfotot över Nordmaling var taget just när vi var där! Det händer ibland och jag har hittar oss på fler ställen, men detta var första gången som tältet inte var uppbyggt. Här håller vi som bäst på att resa masterna. Som ni också ser är stalltälten redan klara och djuren är ute i hagarna.

Av Ingemar Forsberg i Skellefteå har jag fått dessa fina bilder, kolla även in hans Instagramkonto Ingemar76 för fler snygga bilder! Ni får gärna maila mig bilder ni har tagit under föreställningen så lägger jag upp dem här på bloggen. 

 

Boden

Nu har vi varit uppe i Kiruna och vänt söderut, i går kväll kom vi hit till Boden där vi skall ge föreställning ikväll. I år såg jag renar på vägen både på vägen upp till Kiruna och igår ikväll. De är ganska coola renarna för de bara går lugnt vid vägen eller över den ofta några stycken i en grupp.  Inte som älgar och rådjur söderut som springer en och en i full fart. Jag och Virve tog en genväg som höll på att bli en senväg till Boden då det var en av de sämsta vägarna jag har kört på det var tidvis som att köra på en tvättbräda! Men vi kom fram till Boden i alla fall.  I Kiruna

 

Piteå

Nu är vi framme i Piteå dit vi körde efter två dagar i Skellefteå. Här i Piteå ligger vi precis brevid vattnet och väldigt många i personalen tog fram sina fiskespön för att gå och fiska. Jag tillhör inte den kategorin.

När vi i tisdags morse åkte från Örnsköldsvik till Umeå ringde min telefon kl 0610, jag hade precis stigit upp koch antog att det var Bengt som ringde, vem annars ringer 0610 på nationaldagen från hemligt nummer? Så jag svarade inte som vanligt utan bara ”Ja jag är uppe!” Ibland brukar Bengt vara rolig och skall ringa och väcka mig. Till svar fick jag” det är ju bra för det här är Anna från polisen i Västernorrland”. Jag bad om ursäkt för mitt bryska svar och hon frågade om vi hade bilar vägen utanför Robertsfors. Jag svarade om det är på vägen mellan Övik och Umeå så är det säkert oss. Hon var väldigt trevlig och sa bara att en bil har stannat lite dumt till i en kurva och det skulle vara bra om vi flyttade den så snart som möjligt. Jag ringde genast till Andrzej vår mekaniker och han åkte iväg på en gång. När jag satt i min bil med Virve liten stund senare så kom vi båda fram till att Robertsfors ligger norr om Umeå och dit skulle vi aldrig ha hunnit på 10 minuter då cirkusen började åka kl 6 från Övik.

På vägen mot Umeå mötte vi en lastbil från ett tivoli och det måste ha varit den som stod stilla. Det är inte första gången polisen har svårt att skilja på cirkus och tivoli! Det händer ibland när polisen kommer för att besiktiga tältet att de säger ” Vi skall kontrollera ert Tivoli” Då brukar jag svara att då har ni åkt fel och får en frågande min till svar.  En av många saker jag har beställt, detta är en elektrisk moj till en vattenpump tror jag… Fransesco i Örnsköldsvik  Anton strax innan insläppet i Vännäs SkellefteåVi bygger upp i Skellefteå

Örnsköldsvik

Vår reklamtrupp som sätter upp våra reklamaffischer består av 4 personer ligger ungefär 10 – 14 dagar före cirkusen. Idag var de i Övertorneå och Cirkus Finlandia i Finland var i Torneå på finska sidan ca 6 mil bort så de åkte över och såg föreställningen och skickade mig de här bilderna Mårten och Sebastin konferencier på Cirkus Finlandia På vägen till Örnsköldsvik körde vi över Höga Kusten bron. Vi rullar in i Örnsköldsvik

Timrå

Nu har vi kommit till Timrå dit vi åkte efter föreställningen i dag i Östersund. I Östersund finns min favoritskoaffär där jag som alltid hittade skor. Jag hann även med ett kort besök hos familjen Netterström på Frösö Zoo innan vi åkte vidare till Timrå.

Ljusdals Posten hade i tisdags ett reportage inför vårt besök i Ljusdal i onsdags. I reportaget uttalade sig Yvonne Oscarssson även hon en vänsterpolitiker som har motionerat i fullmäktige i Ljusdal om att kommunen inte skall hyra ut mark till cirkusar med djur. Jag lägger henne till min lista ”politiker som vet hur det är på cirkus fast de aldrig varit på en cirkus” efter hennes uttalande att ”djuren forslas runt och bestraffas för att göra konster” En annan person på denna lista är Charliene Kiffer även hon Vänsterpartist fast från Hudiksvall.

Vad jag däremot vet är att Yvonne Oscarsson är ordförande för omsorgsnämnden i Ljusdals kommun sedan februari 2016, alltså i över 15 månader vilket är en ganska lång tid. Cirkusdjur skall vara ute i hagar varje dag, men de dementa boende på särskilda boenden för dementa kommer inte ens ut en gång per vecka! Ordföranden i omsorgsnämnden heter som sagt Yvonne Oscarsson och bör ägna sin tid åt viktigare saker som tex att de äldre skall ha möjlighet att komma ut i friska luften varje dag om de vill det!  Våra hästar i Ljusdal Fransesco busar med publiken i Östersund Alexander Lichner Marek lagar kiosktältet. Vi bygger upp i Ånge

Sigtuna

Detta var sista Stockholmsplatsen för denna gång, jag måste erkänna att visst är det skönt med korta resor mellan platserna, men samtidigt kommer allt bli så mycket enklare för mig. Enkelt att åka in till stan, enkelt att hitta överallt, enkelt att parkera och väldigt trevligt och roligt att träffa uthyrare och markägare utefter vår resa norrut. På torsdag är vi i Ljusdal och  jag har redan haft flitig kontakt med Curt-Olof som är en eldsjäl i folkparken i Ljusdal och vi kommer som vanligt att äta en god lunch tillsammans.

Bengt driver som många av er vet även ett grossistföretag inom ridsportbranschen och ibland måste han åka ner till kontoret i Älvsered, vilken han gjorde idag. Albin Ganovic var hans stand in under föreställningen och även om Albin var väldigt nervös innan föreställningen skötte han det bravur!

Här Manegen görs i ordning inför föreställningen.  Albin Ganovic och Fransesco Tältvagen i Huddinge Cirkuslivet är gott!  Sollentuna i lördags och det var äntligen varmt! Duo Solys

Vallentuna

Den här veckan har gått i 180 knyck hela tiden. I helgen var jag hemma i Borås och kom upp mitt på dagen till Stenhamra, så den dagen försvann ganska fort. I tisdags var på Ålstensängen i Ålsten, platsen är ganska liten och köket, alla manskapsvagnar, duschvagnen, min vagn och några till stod vid Råckstarondellen där vi spelade på onsdagen. Det blev en del åkande med andra ord fram och tillbaka. I torsdags hade Cirkusakademin ett event i vårt tält ”En eftermiddag med cirkuskultur” där de berättade om cirkus, cirkuskkultur och cirkusliv. På talarlistan fanns bland annat Staffan Heimersson, Jan Mosander och Jonas Wahlström från Skansenakvariet. Extra bra var det att höra Jonas Wahlström säga att han ser inga problem med domesticerade djur på cirkus, vilket vi enbart har.

Jag träffade flera inbjudna från olika kommuner och berättade hur det fungerar, och ett och annat ögonbryn höjdes när jag berättade om verkligheten för en cirkus. Ett konkret exempel är att vi har spelat i Jakobsberg sedan urminnes tider på en liten gräsplätt, Kvarnvallen. Men i år gick det inte, kommunen har upptäckt att det finns flygaska på denna plats och då får den inte användas överhuvudtaget innan den är sanerad. Flygaska är något som kommer från gamla soptippar, (googla om du är mer intresserad av detta) och är väldigt farligt, fast vi har varit på platsen i över 30 år, hela tiden med flygaska i marken.

Istället för att erbjuda en alternativ plats så var svaret att vi är välkomna tillbaka ett annat år, vilket år framgick för övrigt inte. När jag kontaktade Järfälla kommun hamnade jag bara efter mycket väntande i telefonköer på deras kontaktcenter där de bara meddelade att de inte har någon annan plats och att han som beslutat detta inte är nåbar på telefon! Men skam den som ger sig! Jag kom på att jag hade träffat ett av deras kommunalråd och ringde upp henne, det är betydligt lättare att få tag i en politiker än en kommunaltjänsteman i Järfälla, och hon gav mig ett rådet att ringa näringslivschefen, och vips hade vi en plats!

En annan dag skall jag berätta om Huddinge.

 Häftigt med ballonger i Kärrtorp!  Kärt återseende av Mona Bornecrantz i Solna, här med Marek och Francesco.  Staffan Heimerson och Jan Mosander.  Jonas Wahlström  Clownen är redo för förest Vi bygger upp i solna.  Våra arabhästar i Kärrtorp, en helt vanlig dag. Josefin Söderlind kom och hälsade på i Ålsten.

Stenhamra

Ibland blir man bara så glad! Häromveckan fick jag ett USB minne med en massa fina bilder av Janeric Dahlin. Han är genuint cirkusintresstrad och dessutom en väldigt duktig fotograf. Jag har hört av mina fotointresserade vänner att det är svårt att fota bra bilder i tältet för det är ofta väldigt dåligt ljus, men Janeric lyckas alltid! Här kommer några av alla fina bilder han tog när vi var hans hemtrakter i Skaraborg. 

Gubbängen

Jag blir mer och mer frustrerarad över hur mycket okunskap det finns ute i landet om hur vi på cirkus behandlar våra djur och vilka djur vi har. Så för att klargöra några elementära fakta om cirkus vill jag meddela att vilda djur såsom lejon, tigrar, björnar etc förbjöds redan 1960 i Sverige. Det är alltså över 57 år sedan! Det är så länge sedan att vi på den tiden i Sverige hade vänstertrafik och bara en tv kanal…

Att sedan vi skulle bara elaka mot våra djur bara för att vi är en cirkus förstår jag inte heller. Anton Frank sköter om våra djur med precis lika mycket omtanke och kärlek som vilken normal hund, katt eller hästägare som helst! Dessutom finns det i Sverige väldigt god kunskap om djur generellt och skulle vi ha djur som inte mådde bra i manegen skulle publiken reagera omedelbart på detta. Tyvärr finns det personer som sitter framför sina datorer och häver ut sig en det ena än det andra till över oss och till oss om hur vi behandlar våra djur och hur våra djur mår. Jag vet inte hur många jag har bjudit in att komma till oss och se hur våra djur har det och hur de mår, men tyvärr får jag så gott som alltid ett nekande svar på mina inbjudningar! Varför är alla som så rädda att komma och se verkligheten? Men att spy ur sig oförskämdheter och kalla oss diverse saker gömd bakom en dator är inga problem! Men man kanske dövar sitt dåliga samvete med att spy galla över någon annan istället, vad vet jag?!

Cirkuslivet är däremot väldigt fascinerande och här är en ganska rolig och bra artikel om cirkuslivet. Jag är visserligen ingen artist som har jobbat på olika cirkusar, men jag har träffat väldigt många artister under årens lopp och jag känner igen en hel del! Att det spelar ingen roll varifrån man kommer, att man hjälper varandra och vi backar aldrig att jobba, visar respekt för äldre, och man återupptar samtalet där man slutade sist, fast det kanske var över 5 år sedan men sågs sist. Artikeln finns här. 

Kimo är väldigt glad över att hans uppehållstillståndskort har kommit. Vi var ju i Uppsala för någon vecka sedan på migrationsverket och ansökte om detta. Killarna i Diorios byter om efter sitt nummer och Hector i Duo Solys har smitit in i lastbilen också. Vi bygger upp i GubbängenAbdul över på sin lina. En hyfsad känd svensk programledare skall gå på lina med Abduls hjälp och här satte han upp en lina på enlite lägre nivå. Mer info kommer så småning om.

Stockholm

Nu är vi här på Gärdet i Stockholm om det är som en liten minisemester att ligga still i 3 dagar. Ikväll när jag kom till vagnen efter föreställningarna började jag med ren automatik att förbereda för morgondagen med att plocka ihop och packa undan innan jag kom på att vi ligger kvar här även imorgon bitti.

Igår kom Elisabeth Hellström förbi och tog en massa fina bilder, kolla gärna in hennes instagramkonto ”digitalbilder”. Här kommer några av hennes bilder hon tog hos oss igår

Bro

Sedan sist har vi varit i både Bålsta och Västerås. I Bålsta var vi pågen ny plats vid Gransäterskolan då det var Valborgsmässoeld på den vanliga platsen, Gröna vallen mitt i Bålsta. All heder till Habo kommun som istället för att säga att ”platsen är upptagen och ni får komma en annan dag” erbjöd en alternativ plats, dessutom fick vi välja på två olika grusplaner!  Det har jag aldrig varit med om tidigare att en kommun är så tillmötesgående! Önskar verkligen att fler kommuner var sådana.

I veckan blev jag uppringd av tidningen Trailer som undrade om det stämmer att vi i cirkus och tivolibranschen bogserar bilar för att spara diesel! Jag vet inte hur detta har uppkommit men orsaken till att vi ibland bogserar en bil är att i bilen finns material som vi behöver till föreställningen. Vi bogserar bilen till nästa plats och lagar bilen när vi kommit fram då vi har mekaniker med oss, för vi har varken tid eller råd att lämna in den på en verkstad en dag eller två. Detta är orsaken och ingenting annat! Den magiske mästaren Joe Labero kom på besök i Bålsta.  Vi packar ihop i Västerås.  Fördelen med att ha thailändska kollegor är att ibland får jag god mat serverad på kontoret!  Vi bygger upp i Bro Diorios motorcyklar står redo i Västerås Redo för föreställning! Kimo och Sandu njuter av det goa vädret i Västerås!

Uppsala

Inför varje säsong söker jag arbets och uppehållstillstånd för våra artister som kommer från länder utanför EU. När artisten fått sitt beslut skall hon/han gå till en svensk ambassad för att lämna biometri, dvs foto, namnunderskrift och fingeravtryck, till uppehållstillståndskortet som Migrationsverket sedan tillverkar numera istället för ett klistermärke i passet.  Sedan några år tillbaka är det bara ett fåtal Svenska ambassader inom EU som kan utfärda dessa kort, såsom Paris, Berlin, Rom och Aten och oftast är de artister vi engagerar redan inom EU och har uppehållstillstånd i det landet de är i. Då kan de komma till Sverige och de lämnar biometri när de är här och idag var det dags när vi var i Uppsala och jag hade sedan tidigare bokat tid hos Migrationsverket för detta.

Jag åkte iväg med alla 4 killarna i Diorios motorcyklar, Kimo och Hector i Duo Solys.

En glad Kimo på Migrationsverket!

Mitt kontor kommer på rätt plats.

Köping

Igår tänkte jag att nu är äntligen våren på väg då solen tittade fram en stund, men tji fick jag! Idag har det snöat lite grann, regnat, blåst och varit kallt hela dagen. Jag tycker också att jag inte kommit in cirkustempot ännu fast vi varit ute snart en månad. Normalt under turnén brukar jag kunna sova en stund på eftermiddagen men jag har inte lyckats somna så jag är med andra ord ganska trött på kvällarna och har gått och lagt mig direkt efter föreställningen. Idag somnade jag dock en stund på eftermiddagen så nu är jag pigg och kan blogga. Under dagarna på kontoret ringer telefonen hela tiden och det är mail som skall svaras på så det blir aldrig tid till att blogga.

Jag har bloggat nu i ganska många år och nu ställer jag frågan till er läsare om det är något ni vill att jag skall blogga om som jag inte bloggat om?  Det är bara att fråga på så  skall jag försöka svara på det mesta! Enklast är om ni skriver er fråga i kommentatorsfältet här på bloggen.

Här lite bilder från de senaste dagarna Sol i Örebro Alexander Lichner in action  Rolig reklamskylt! Vi bygger upp i MariestadEn av våra tre hammare som vi slår ner våra ankare med.

Skara

Ni kanske har läst i pressen att länsstyrelsen i Halland har beslutat om ett vitesföreläggande om vi inte släpper ut djuren varje dag i hagar.

Först vill jag berätta att vi släpper ut djuren så gott som dagligen! Under vår turné finns det ungefär ett tiotal platser som är så små att det inte finns plats att göra hagar och då får djuren stå i stallet, detta händer alltså ungefär 10 – 15 dagar under hela vår säsong! På dessa orter är det den enda platsen som kommunen anvisar oss och vi får inte vara på någon annan plats.

En mycket bidragande orsak till vitesföreläggandet är att under säsongen 2016 hade vi familjen Urunov med hästar och hundar engagerade hos oss. När vi skrev kontraktet med dem 2015 gick Bengt igenom mycket tydligt vad som gäller i Sverige gällande djurhållning och Ruslan Urunov var väl införstådd i detta och sa att det inte var några som helst problem för honom att följa Svensk lagstiftning.

Tyvärr visade han upp en helt annan sida när han var här förra året och hade mycket egna idéer gällande sina djur, hur stora hagarna skulle vara och hur ofta djuren skulle vara ute.  Vi påtalade ett flertal gånger detta för honom utan att det skedde någon ändring och tillslut bröt vi kontraktet med honom och han åkte hem mitt under säsongen. Under tiden han var här var länsstyrelsen här på båda anmälda och oanmälda besök och såg hans hästar i stallet medan våra egna hästar var ute i hagar.

Detta är en stor orsak till att vi nu fått ett vitesföreläggande utdömt, vilket vi har överklagat så vi anser att det inte är aktuellt längre.

Nedan en bild som jag tog igår förmiddag när vi ledde hästarna till sina hagar. 

Kungälv

Idag har jag gjort något som jag inte gjort på länge, jag har varit på cirkusplatsen hela dagen. Normalt brukar jag alltid åka in en sväng till stan på eftermiddagen för att posta några brev eller handla något, men inte idag. Det var full fart på kontoret hela dagen, jag bokade ett gäng annonser för våra föreställningar i Stockholm, köpte en diskmaskin, frys och en stekhäll till köket, försökte hitta en transformator i rätt format, men där gick jag bet tyvärr, bokade lite fler annonser och prutade som vanligt på priset med lyckat resultat måste jag medge. Dessutom satte jag mig äntligen och skickade iväg alla papper till banken för personalens bankkonton, tidigare år räckte det med en passkopia men nu har banken ställt mer krav så det är lite pyssel med detta också.

Jag fick dock ett skönt avbrott då cirkusvännen Mårten Maxén dök upp med kaffebröd! Mårten bor i Stockholm så det var lite ovanligt att se honom här i Kungälv, han har en sommarstuga på Marstrand berättade han som han var och såg till berättade han över en kopp kaffe med gott tilltugg.

Tältvagnen rullas in under tältet.

 

Borås

Under helgen har vi varit i Borås och jag har kunnat sova hemma hela helgen och ta med mig kläder, skor och andra saker som jag missat. Gummistövlar bland annat är alltid bra att ha med sig på turné! Är vi på en gräsplats är det alltid dagg kvar i gräset när vi kommer tidigt på morgonen och då är det praktiskt med gummistövlar när vi kommer fram till platsen.

Borås Tidning gjorde ett reportage strax innan första föreställningen idag som ni kan läsa här Cirkuslivet landade i Borås – Borås Tidning

 Diorios tränar i Borås  Utsikt från min vagn i VaraVi bygger upp i Floda.

Jönköping

Så här i början av säsongen är det alltid ganska stressigt innan allt satt sig, och det är tusen små saker som skall fixas och ordnas och grejas med. Allt från små saker som att sätta upp klistermärken i kassa och kiosk om sedelutbytet till lite större saker som att förklara hur vår tvättservice fungerar för artisterna om de vill utnyttja denna. En sak som är ganska irriterande är att posten numera bara tar emot Poste Restante post på vissa utvalda företagscenter. Det går inte att skicka post från Älvsered till vilket företagscenter som helst inte!

Kom på idag att toner till kopieringsmaskinen hade jag missat att ta med och inga Poste Restante kontor finns denna vecka hyfsat nära cirkusen. Mårten som sköter vår reklam kommer från Tidaholm och han känner ägarna till Elon i Tidaholm så dit kommer min post imorgon! Det gäller att vara lite uppfinningsrik ibland.

Jönköping visade som vanligt upp sig från sin bästa sida med strålande solsken hela dagen. Jnytt kom och gjorde ett reportage under förmiddagen och detta kan ni se här: Jnytt – Nu kommer cirkusen till stan

 Vi bygger upp i Jönköping Francesco redo för föreställning En kamel i hagenOscar intervjuas av Ronja Lundin från Jnytt

Premiär!

Nu är premiären gjord i ett så gott som fullsatt tält här i Älvsered. Fråga inte mig så mycket om föreställningen ännu för jag hann inte så mycket av den. Jag gjorde i ordning kontorsvagnen inför avfärden imorgon så allt var packat och fastspänt. Om någon veckan går allt på rutin men inte ikväll.

Idag fick jag troligtvis en av de knasigaste mailen jag någonsin fått av en kommun där vi har ansökt om att hyra en grusplan för cirkusföreställning. Från en handläggare på kommunledningskontoret fick jag meddelande att om vi ämnade parkera på den hyrda ytan, dvs grusplanen, behövde vi söka dispens från trafikenheten!!!! Jag pratade med handläggaren och förklarade att vi är en cirkus och vi har ett antal bilar som måste parkera på grusplanen och så har vi gjort de senaste 10 åren. Den stackars handläggaren som drabbades av min upprördhet var nyanställd och visste inte mycket mer än att jag fick numret till handläggaren på trafikenheten. Jag hann inte ringa upp igen under dagen men jag lovar att berätta hur detta kommer att utveckla sig.

En som däremot inte behövde söka någon som helst dispens för att parkera på cirkusplatsen var Pierre Heramb som kom med sitt fantastiskt fina positiv och förgyllde vår premiär. Klippet är lite kort, men Pierre kommer kanske igen till oss och då skall jag filma längre.

Dagen innan premiären

Min dag har gått i 180 hela dagen kan jag tycka. På förmiddagen var Per Myrén här från Räddningstjänsten i Falkenberg och kontrollerade brandsläckare, utrymningsvägar, och allt annat brandkåren kontrollerar. Tidigare i veckan hade vi kontroll av all vår elutrustning. Jag har noterat det tidigare år men det tål att upprepas att kontrollen av publikens säkerhet under våra föreställningar och vår egen säkerhet gällande elen går betydligt snabbare än kontrollen av djuren som tar men eller mindre en hel arbetsdag.

Imorgon kommer Radio Halland hit och direktsänder från cirkusplatsen från kl 0745 så är ni morgonpigga kan ni säkert lyssna på det på webben, jag kommer också att länka till reportaget här i bloggen.

Under eftermiddagen har jag även flyttat in i min nya kontorsvagn som är lite mindre än den förra och nästan fått ordning på allt. (hoppas jag…) Nu skall bara skrivare och skanner spännas fast i skrivbordet så är vi redo för turné! 

 

Mera fotografering

Notering

Idag har vi fotograferat de sista bilderna till programmet så nu inväntar vi bara de sista sidorna innan vi kan skicka allt för tryck!  Calle tittar på bilder han tagit.  Kimo fotograferas Globen monteras Francesco utanför globen Orkestern redo för fotografering

 Calle hittar vinklar Diorios motorcyklar

 

Fotografering

Har skett i dagarna två till souvenirprogrammet. Det har flutit på förvånansvärt bra, imorgon skall vi ta en gruppbild och bilder på Diorios motorcyklar sedan är det klart. David sitter i Bangkok och gör layouten och vi har redan fått många sidor av honom redan, så på måndag morgon skickas allt till tryckeriet med leverans på onsdag eller torsdag lagom till premiären.  Helena Jangeklint som sköter ekonomin redo för fotning.  Calle och Ebba Frank  Duo Solys  Calle, Fransesco, Bengt och Nadine Alexander Lichtner och Abdul Danguir sitter och tittar på.

1 vecka kvar tills premiären

Nu är det bara en vecka kvar och nu har nästan alla artister kommit, Kimo kommer imorgon och Diorios motorcyklar på lördag förmiddag. I morgon förmiddag kommer även orkestern. Vi har också haft besök av två djurskyddsinspektörer från Länsstyrelsen som har kontrollerat alla papper och pass vi har på djuren, sett stallarna, transporterna och rasthagarna. Emma Kjellerup och  Carina Bengtson från Länsstyrelsen, vår veterinär Ionel Barbos och Inger von Schedvin sitter och går igen alla pass och papper om våra djur.

När jag var inne i tältet idag höll Trio Alhambra på att öva som bäst och jag tog några bilder nästan direkt under deras höglina. Här har Fransesco precis kommit till Älvsered.

Inte många dagar kvar…

Nu är det verkligen full fart här i Älvsered. Vi åker kors och tvärs och hämtar, lämnar, fixar och köper saker. Älvsered ligger mitt i ”ingenstansland” så här inför premiären känns det som. Det är 5 mil till både Falkenberg och Varberg, 7 mil till Borås och 11 mil till Göteborg så det blir en del åkande. Vi har ju viss rutin på allt så det löper på ganska smärtfritt men ibland hänger det upp sig. Det gjorde det idag när jag skulle ringa och beställa matta till pistkanten. Alltså ”ringen” som går runt manegen som vi har typ nålfiltsmatta på.  Jag måste medge att det är inte första året jag köper en sådan, men var köper man den?! Jag har en svart bok där jag brukar skriva upp bra saker, kundnummer hos olika företag, vart jag ringer för att beställa olika saker, och vad jag köper av vem osv osv. Men inte den röda mattan…! Ringde några företag som jag trodde det utan napp, så det slutade att Curt visste var han hämtat den i Varberg för två år sedan så han åkte tillbaka dit. Skall skriva upp det i min bok i morgon!

Nästan alla artister har kommit, avslöjar imorgon vem som vann tävlingen ”Vem kommer först till Älvsered”

Något som förgyllde hela min dag idag var en mamma som ringde och ville veta vad vi har för djur och och hur det är med djuren.  Jag berättade att ni sedan några år tillbaka inte har några vilda djur, utan enbart hästar, hundar, åsnor och kameler för att nämna några. Vidare berättade jag precis hur det går till hos oss att djuren går ute i hagar hela dagarna, vi tar in dem innan föreställningen, hästarna tvättas och ryktas och gör inga onaturliga saker i manegen och är i stallarna över natten. Stort tack till dig som ringde och frågade och inte bara tror på allt som finns på nätet! Önskar verkligen att fler gjorde detta och inte går på alla falskheter som cirkulerar utan tar reda på fakta!  Lite justeringar sedan sitter den som en smäck på Sandu!  I år har vi dubbla master då vi har höglina.  Undrar vad detta är?  Lugnet framför stormen på platsen i Älvsered. 

Tävlingsdags!

Då var det dags igen för den årliga tävlingen ”Vilken artist som kommer först till Älvsered!” Två parkettbiljetter och två jättestora popcorn till den som gissar först rätt! Anton Frank utgår då han bor här och redan är här!
Maila ditt svar med namn och adress till: tavling@cirkusmaximum.se.
Onsdag 23 mars publiceras den glada vinnaren här på bloggen samt på vår Facebooksida.

Lycka till!

Några veckor innan premiären

Häromdagen fick jag lite bilder från vårt tryckeri när de håller på att trycker våra affischer. Kul att se vad som händer när jag skickat iväg mailet med beställningen!

På cirkusplatsen i Älvsered och vi slagit ned ankare och kupolen har kommit på plats.  Här kan ni även se lite smakprov av årets artister!

 

Nu är det dags igen!

Ja det är det verkligen, om 5 veckor har vi haft premiär och håller som bäst på att packa ned tältet när detta skrivs kl 22 på kvällen. Så från och med nu kommer jag att blogga betydligt flitigare än under vintern!

I veckan var jag nere på tryckeriet och träffade Camilla som håller i allt och även lite till. Normalt brukar kunden lägga order hos tryckeriet, men Camilla brukar ringa eller maila mig under turnén ”är det inte dags för nya affischer eller gruppkorsband?” Bra att någon håller koll mig!

Nästa vecka går tävlingen ut för de första platserna på turnén, så det är bara att kolla i era lokala tidningar där ni har chans att vinna biljetter till våra föreställningar!

 

Älvsered Januari månad

Så här under vintern är jag dålig på att blogga, jag vet! Jag tycker inte det händer så mycket jag kan blogga om, att jag suttit i telefon hela dagen och ringt hit och dit. Men nu är det snart två månader kvar tills premiären den 30 mars och det börjar dra ihop sig så att säga. Alla artister är klara och vi har även släppt upp första veckan på vår turné på vår hemsida och det går även att boka biljetter till dessa föreställningar. Vi kommer löpande att släppa upp spelorter och biljetter så håll utkik på vår hemsida!

Varför släpper ni inte upp hela turnéplanen på en gång är en fråga jag får och som jag själv skulle ställa. Orsaken till detta är att vi gärna skulle vilja göra detta men tyvärr får vi inte svar från alla kommunen/markuthyrare på en gång, och där tillbringar jag mycket tid med att kontrollera att platsen är OK.

IMG_1223 2 Ett förslag på hur årets affischer skall se ut. IMG_1241I måndags var jag på medlemsmöte med STF-Sverige Tivoliägareförening där vi är medlemmar i.

 

SVT Kulturnytt

Häromdagen var SVT och intervjuade mig för ett inslag i Kulturnytt om varför vår föreställning inte sänds på SVT i år, och inte i någon annan kanal heller.

Det är nämligen så att vi måste bekosta inspelning och redigering av programmet, samt att betala artister och musiker extra betalt och i år har vi valt att lägga pengarna på annan marknadsföring.

Man kan ju fundera över detta med SVT, public service och oberoende efter att ha läst på SVTs hemsida:

”Vi gör program om alla och för alla i Sverige. För tv-avgiften får du program som är oberoende, opartiska och sakliga. I Sverige är det bara public service som har det uppdraget. Vårt uppdrag är inte att tjäna pengar. Vi behöver inte göra program som lockar annonsörer. Det ger oss en frihet och ett ansvar”

Men när det gäller att visa cirkusföreställning under jul och nyårshelgen gäller tydligen inte detta då SVT inte betalar en krona till oss och visar program från det företag som är villiga att öppna plånboken. SVT blir som vilket kommersiellt TV bolag som helst med andra ord.

Här kan du se inslaget i SVT Kulturnytt

Älvsered i december

Idag har vi publicerat vår nya affisch för nästa säsong och om någon dag kommer även artisterna för 2017 att visas på hemsidan.

Vad som är extra glädjande så här i juletider är att förvaltningsrätten i Falun upphäver Hudiksvalls Kommuns beslut att inte upplåta kommunal mark till cirkusar som i ett kommersiellt syfte utnyttjar djur.

Motionären Charliene Kiffer (V), som för övrigt aldrig besökt en cirkus men hon vet hur djuren har det på cirkus, har uppmanat sina partikollegor runt om i Sverige att motionera om detta i sina kommuner, och många kommuner har avvaktat förvaltningsrättens dom så det är extra glädjande att detta beslut blev upphävt.

 

Här några bilder från tiderna som gått: 9C0C5BBA-126E-4B29-998C-B70806023355 VersaceIMG_0985 3 Rossyan ClownsD58398B3-FEB8-451E-80B8-11EF96A40E62 Hudiksvall2F17BD8B-DC2F-49C2-8391-49E5D77A06F3 Rossyans Clowns15025497_1794237777514398_5438852518332661960_oNärbild på en älg som Max Weldy tog i en älgpark 2016

 

Älvsered i oktober

Nu har vi varit hemma snart 4 veckor och tiden har bara rusat iväg. Första veckan hemma i Älvsered tvättade vi tältet och allt material och packade in det i magasinen. Jag ställde av alla bilar och betalde ut de sista lönerna och flyttade tillbaka kontoret från vagnen in i kontorsbyggnaden. jag fick hjälp med att flytta över allt, men sedan skall det sorteras och ställas på rätt plats och det tar sin tid. Veckan därpå satt jag inlåst med Helena som sköter vår ekonomi och stämde av allt efter säsongen och sedan tog jag en veckas välbehövlig semester. Semester och semester, jag skulle ta hand om allt jag haft i vagnen under säsongen hade jag tänkt, men jag fick en ordentlig inflammation i örongången så det blev några läkarbesök också.

Men sedan i måndags är jag tillbaka på kontoret och börjar så smått planera för nästa säsong igen, fast det går i ett låååångsamt tempo just nu vill jag medge.

Jag har rotat runt bland alla foton jag tagit under årens lopp och här kommer några bilder: IMG_0744 IMG_1598 (1) IMG_3021 IMG_0876

Göteborg

Denna vecka har gått med rekordfart vill jag medge, och imorgon ger vi säsongens sista föreställning här på Heden i Göteborg. I tisdagskväll åt jag middag med mina två bröder, David bor här i Göteborg och vi har de senaste åren ätit middag på restaurang Kometen här i Göteborg när jag varit här med cirkusen. I tisdags kom även Henrik hit från Borås och vi alla åt traditionsenligt Wienerschnitzel på Kometen. Jag kan verkligen rekommendera Kometens Wienerschnitzel!

Inne på kontoret är det lugnet före stormen fast stormen pågår förfullt, ungefär så skulle jag vilja uttrycka de sista dagarna. I torsdags kom jag till kontorsvagnen vid halv 10 tiden och jag tänkte att idag hinner jag med mycket, det är bara två samtal jag skall ringa som är viktiga sedan kan jag börja gräva i mina ”skall göra när jag har tid” högarna. Det var med nöd och näppe jag hann med mina två samtal för både artister och anställda kom och  frågade om än det ena än det andra och det måste ske på en gång! För om några dagar åker de hem och de vill ha hjälp med olika saker, varför de inte frågat tidigare kan jag undra. Men så är det varje säsongavslut och att jag inte lärt mig kan jag fråga mig också!

Ikväll kom jag just på att detta är sista kvällen jag sover i min vagn för i år, extra skönt att veta att jag inte heller behöver gå upp 10 över 6 imorgon utan kan sova ett par timmar till, vilket jag kommer att göra, det kan jag lova! IMG_0799 Ebba och Nadine backstageIMG_0795 Lång kö i Mölndal igårIMG_0796 IMG_0797 IMG_0802 Alex Sirbu är väldigt intresserad av sin mobil innan föreställningen. IMG_0803 IMG_0811Lördag morgon på Heden i Göteborg.

 

 

Varberg

Nu har vi kommit fram till Varberg där vi skall ge en föreställning imorgon måndag, sedan är det Göteborgstrakten som gäller fram tills helgen då vi avslutar årets turné på Heden som vanligt.

I fredags var jag över i Köpenhamn och var på Biljettforums kontor, det är Biljettforums system vi använder för vår försäljning på nätet och ringer ni och beställer biljetter på telefon så kommer ni faktiskt till Danmark där cellcentret ligger. Jag träffade tjejerna som sitter och svarar på era frågor och även de som som jobbar på supporten och som hjälper mig när jag har frågor om systemet. Jag lägger upp det mesta helt själv men ibland rör jag till det och då är det bra att veta att jag kan få hjälp på en gång. Det är svenska killar och tjejer som jobbar där så språket är det inga problem med tack och lov för danska är min starka sida. På den tekniska supporten är det dock bara dansk personal då föredrar jag engelska istället. Virve, Mona och Josefin har ibland varit lite frågande när tekniken har krånglat och jag ringt för hjälp och pratat engelska, men för mig är det så mycket enklare.

Biljettforum ingår i samma koncern som Nordisk Film och delar väldigt charmiga lokaler med dem i Köpenhamn. Jag fick även en guidning runt i lokalerna och fick se en av de första danska stumfilmerna samt klipp från Olsen-banden filmerna som är förlaga till Jönsson filmerna här i Sverige. Verkligen en intressant dag i Köpenhamn!

IMG_0723IMG_0745 Andrejs Fjodorovs och Josefin inne på Hedbergs bil under lördagen. IMG_0734 Francesco dirigerar orkestern. IMG_0765 Max Weldy är väldigt fotointresserad och tar väldigt många bra bilder. IMG_0764 Juan med säsongens sista ”Weekly Avis”. Varje söndag sätter vi upp en veckoavis backstage med veckans platser. IMG_0759-1 Jag och Hugo på promenad i Malmö. IMG_0742 Francesco spexar på Hedbergs bil, här med Ebba. IMG_0730  Vi bygger upp i Malmö. 768B48E4-1DF0-4B58-96A2-DB451BDC2C0EMycket Francesco nu, här ett foto backstage.

Lomma

Idag tog jag en ledig dag kan man säga. När vi kom fram till Lomma åkte jag och hämtade upp Mona som bor i Malmö och vi styrde kosan över Öresundsbron med destination Puttgarden för inköp av diverse drycker.  Jätteroligt att träffa Mona igen och och vi hann prata om allt som hänt sedan hon slutade här för nästan 2 månader sedan. Inga större missöden inträffade denna resa förutom att vi missade någon avfart till Malmö i Köpenhamnstrakten så det blev en liten sightseeing i Köpenhamn innan vi kom på rätt väg igen. Det var inte vita blommor vid vägkanten vi pratade om kan jag upplysa om!

Värre var det för 4 år sedan gjorde jag samma resa med Jenny Mikaelsson när hon var här på turné med oss, Jennys sambo Ingo Stiebner har sjölejonen som jobbade här hos oss. Vi körde på för full fart genom Danmark tillbaka till cirkusen då en lampa började lysa på instrumentpanelen i bilen! Lampan var inte röd tack och lov så både Jenny och jag lugnade ner oss lite och Jenny bläddrade febrilt i bilens instruktionsbok. Hon hittade felet, växellådsoljan var för varm konstaterade Jenny. ”Jaha vad gör vi nu då?” var min fråga, ”Det står att du skall stanna bilen och låta bilen gå tills lampan släcks” svarade Jenny. Vi stannade och det funkade, lampan slocknade och vi körde vidare. Fast det upprepades ett par gånger till innan vi var tillbaka på cirkusen. I dessa lägen är det väldigt skönt att ha en kompis med sig som har råkat ut för det mesta vad som kan hända utmed vägen, och det vill jag säga att det har Jenny gjort under alla år hon åkt Europa runt med Ingo och sjölejonen. Allt kan hända! Fast när detta hände var vi mest oroade att vi inte skulle hinna i tid till föreställningen på kvällen, Jenny jobbade i kiosken detta år och jag sålde program innan föreställningen, men vi hann tack och lov detta år och även i år hann jag tillbaka i tid.

IMG_0712Titta vad vi såg i Danmark! IMG_0713Årets sista leverans av popcorn och olja till popcornmaskinen. IMG_0716Vanegas i LommaIMG_0717Chokladsugen Clown! IMG_0718Platsen i Lomma heter ”vid McDonalds” och så här nära är vi!

Åstorp

Idag åkte jag till posten och skickade iväg de sista vinnarbiljetterna för Göteborg. Det märks verkligen att vi börjar närma oss säsongslut. Så gott som dagligen kommer artister och musiker och vill att jag skriver ut deras biljetter de har bokat på nätet. Alla har internet men inga har har en skrivare, som jag har på kontoret.

Inne på kontoret har vi numera ett nytt intresse, Pokemon Go…. Spelet där man skall fånga olika figurer med mobilen. I lördags hjälpte jag Virve att installera det på hennes telefon och vi gick ut för att fånga några Pokemon. Ni skulle ha sett Mareks min när jag och Virve kom gående med våra hundar och mobilerna i högsta hugg över cirkusplatsen. Att det just då fullständigt vräkte ner regn bekymrade oss inte. Marek trodde vi var helt galna innan vi förklarade vad vi gjorde. Virve är en riktig tävlingsmänniska och vi har en tävling vem som leder när vi kommer till Göteborg nästa helg. Även om jag leder just nu vet jag att jag måste ligga i om inte Virve skall slå mig!

Hela säsongen har jag tänkt att jag måste lägga upp en film på Max Weldy när han kommer åkande på sin cykel som han har satt en liten motor på. Han väcker verkligen uppmärksamhet när han far fram på sin cykel. Idag här i Åstorp lyckades jag äntligen!

Här kommer också lite bilder jag tagit den senaste tiden:

IMG_0665 På väg in till platsen i Älmhult IMG_0666 Mera ÄlmhultIMG_0667 Ännu mera Älmhult IMG_0669 Bröderna Rodriguez. Foto: Janeric Dahlin IMG_0679 Våra lamadjurIMG_0681 Alain Alegria. Foto: Janeric Dahlin IMG_0685 Åstorp idag på förmiddagen. IMG_0687 Vi monterar ned tältet i ÅstorpIMG_0688Tältet på väg ned när jag är ute på Pokemon jakt.

Eksjö

Det märks att det börjar närma sig turnéslut. Min telefon ringer inte alls lika mycket som tidigare. Häromdagen trodde jag på fullaste allvar att det var något fel på den eftersom det inte ringt ett enda samtal och klockan var över 9! Fast ibland undrar jag om alla tror att vi jobbar dygnet runt, det händer titt som tätt att min telefon ringer sent på kvällarna och det är vanliga frågor om biljetter. Jag svarar så gott som alltid för det kan vara någon från kvällens publik som glömt en tröja, jacka, paraply eller glasögon, och det händer ganska ofta vill jag medge. Men man kan ibland undra om man förväntar sig ett svar när man ringer klockan elva på kvällen till ett företag och frågar om biljetter till en föreställning en vecka senare?!

Jag minns för några år sedan när jag ringde till nummerupplysningen och frågade efter numret till en kommun på en lördagsmorgon, detta var före iphonens uppkomst. Till svar fick jag av nummerupplysningen att ”men XXX kommun är ju inte öppen nu” Men på telefonsvararen hos kommunen brukar de upplysa vart man skall ringa om det är akut med  vatten som det var i detta fall för oss!

Även jag fyller år en gång om året och det är idag den 2 september. Det firades med tårta innan insläppet här i Eksjö och även orkestern kom och spelade för mig!

Tibro

Eller Tibor som jag av någon mystisk anledning alltid brukar skriva. Det har hänt att jag skrivit så både till tidningarna när jag bokat annonser, på våra skyltar och även på hemsidan. Tack och lov har jag eller någon annan upptäckt att det står fel innan det har gått i tryck! Här i Tibro bjöd Janeric Dahlin på lunch som vanligt. Janeric är cirkusintresstrad och dessutom en väldigt duktig fotograf och tar mycket bra bilder. En del av hans bilder finns här på bloggen under åren som gått.

Igår i Skara fyllde Ebba Frank 20 år och det firade vi med kaffe och väldigt god tårta och blåbärspaj i hennes vagn på eftermiddagen.

Bert Karlsson hade som vanligt köpt ett ganska stort antal biljetter till föreställningen till sina flyktingar han har här i Skara. Jag har skrivit om det förr, men det tål att upprepas, att det skrivs en del om Bert och hans flyktingboenden, men han är aldrig knusslig när vi är i närheten av hans flyktingeboenden!  Han hyr bussar och köper biljetter till alla på hans boenden som vill komma och se föreställningen.IMG_0582 Utanför förköpet i på Scala Teatern i KarlstadIMG_0597 Åmål i lördags IMG_0601 IMG_0604 Bakifrån i SkaraIMG_0606 Ebbas goda kakor! IMG_0609 Skara i måndagsIMG_0631 Max WeldyIMG_0632 På väg till Tibro IMG_0634 Tibro idagIMG_0638 Eros in actionIMG_0640 Tibro idagIMG_0643Tibro

Årjäng

Nu märks det att det börjar närma sig säsongslut, idag betalade jag ansökningsavgiften för de sista polistillstånden jag sökt och idag fick jag roliga bilder från vårt tryckeri när de skickar iväg de sista gruppkorsbanden. Jag har inte tänkt på vad som egentligen händer när jag skickat iväg beställningen till posten på gruppreklamen och fått bokningar tillbaka. Jag kollar igenom dem och skickar dem vidare till tryckeriet. Sedan är det ”over and out” för min del, men det var kul att få dessa bilder från tryckeriet idag! Camilla som jobbar där har haft stenkoll på vår turné och ringt mig ibland och frågat ”är det inte dags för nya gruppkorsband snart”. Kanonbra att ha ett tryckeri som har koll på mig och vår turné! Här kommer Camillas bilder och lite andra bilder jag tagit sedan sist. IMG_0759Vår gruppreklam. IMG_0758IMG_0762Postnissen lastar gruppreklamen sista gången för i år! IMG_0529 IMG_0532 IMG_0536 Kristinehamn i tisdagsIMG_0539 Tältet på väg upp i ArvikaIMG_0538 Kristinehamn i förrgårIMG_0546 IMG_0549 Veckans Avis sitter uppe backstage IMG_0553Backstage idag i ÅrjängIMG_0551IMG_0546  Ebba under insläppet

Uppsala

Idag började vi med 16:00 föreställningar på helgerna igen. Under sommaren spelar vi kl 19:00 varje kväll men nu när sommaren börjar ta slut har vi tidiga föreställningar. Lite ovant och samtidigt väldigt skönt att få en lördagskväll ledig! Från och med nästa vecka kommer vi även att ge föreställningarna kl 18:00 på veckodagarna fram till säsongsslut den 18 september på Heden. Hela turnéplanen fram tills dess ligger nu ute på vår hemsida. IMG_0480 KIMG_0492 IMG_0497 Alex Sirbu bygger tält.IMG_0503 Alessandro Vanegas, Alain Alegria, Genni Laffita, Duvan Jose Estranda och Ricardo Vanegas. Den unga killen på bilden var en fotbollsspelande kille i Rosersberg. IMG_0504 Slush är gott!

IMG_0506

Knivsta

Det gäller att informera alla berörda om allt, det lärde jag mig i måndagsmorse kl 03:30! När jag åkte iväg till Åland i torsdagskväll tog jag med mig Virves husvagn för att spara plats på extra turen som vi hade chartrat på torsdagsnatten till Mariehamn. Jag missade dock att informera Marek vår tältmästare tydligt att jag inte tar med mig hennes husvagn tillbaka till Sverige!

Så klockan 03:30 på måndagsmorgonen när jag sov som godast på hotellet i Mariehamn ringde Virve och undrade var hennes vagn var… Efter lastbilen som normalt drar hennes vagn om jag inte är på plats var sockervaddsvagnen! Virve kunde tack och lov sova i Bengts vagn, det var inte problemet, problemet var att i hennes vagn låg datorn till kassan och den måste vara på plats i Sverige innan klockan 12! Så jag kunde inte ta vagnen för jag skulle inte vara tillbaka i Sverige förrän efter kl 3 på eftermiddagen. Vi kom på att Mårten som normalt jobbar på reklamen men har varit med oss här i Mariehamn kan ta vagnen, han skulle åka med 0830 färjan från Mariehamn.

Så där låg jag helt klarvaken på hotellet i Mariehamn halv 4 på morgonen, och jag skulle ringa Mårten kl 5. Jag satte på TV:n och fick såg finalen på 400 meter och den spännande finalen på 100 meter av OAS sändningarna innan jag ringde Mårten kl 5. Han var tack och lov uppe så jag kunde berätta för honom om vårt problem och sedan somna om i ett par timmar fram tills det var dags att gå upp vid 9 tiden. Man lär så länge man lever…IMG_0463Masterna är uppe i KnivstaIMG_0465Tälttaket uppe i Knivsta en stund senare. IMG_0466Max Weldy backstage fotar av Avisen så han vet vart han ska åka imorgon. IMG_0467Tältet monteras ned i Knivsta.

 

 

Mariehamn

Nu är klockan snart 12 finländsk tid på söndagskvällen och nästan hela cirkusen har åkt iväg till Eckerö för att ta färjan till Grisslehamn med Eckerölinjens extra tur nu i natt. Kvar här i Mariehamn är artisterna som kommer att åka med första färjan imorgon bitti kl 08:30. Jag har checkat in på ett hotell i Mariehamn för imorgon skall jag gå till banken och växla in alla mynt vi fått och sedan ta färjan till Sverige kl 13:30.

IMG_0410 Mårten strax innan vi åkte iväg till Mariehamn. IMG_0424 Här kommer färjan till GrisslehamnIMG_0425 vi lastar i Grisslehamn IMG_0426 IMG_0428 Mariehamn

IMG_0430 Goda Popcorn!

IMG_0434 Juan är alltid glad och redo för föreställning! IMG_0435Backstage i Mariehamn strax innan föreställningen börjar.

Ösmo

På torsdag kväll efter föreställningen i Vaxholm kommer vi att åka över till Mariehamn på Åland och det är lite pyssel med att passera en gräns med en cirkus, dessutom kan inte hela cirkusen åka på en gång. Allt material som behövs för cirkusen och stallet åker över med extra turen från Grisslehamn till Eckerö på torsdag kväll/natt. Artisterna och musikerna åker över med den ordinarie turen kl 10 på fredagen från Grisslehamn och en del vagnar lämnar vi kvar i Sverige. Det är tankbilen, hövagnen, och kontorsvagnen bland annat som blir kvar i Sverige.

Idag ringde jag och beställde containrar för våra sopor på Åland och även att vattnet var påkopplat och klart när vi kommer. Jag sparar alltid bra nummer i min telefon så det går ganska snabbt att fixa detta. Veterinären kom även hit idag och kontrollerade alla djur och gav avmaskning till hundarna som skall åka med över.

Inne på kontoret har vi förberett allt vi behöver under helgen, vi har packat biljetter, skrivit ut nya prisskyltar då det är Euro på Åland, och jag har sett till att våra kortläsare kan ta Euro. Jag upptäckte för någon vecka sedan att alternativet för Euro var borta på kortläsarna och det blev lite trixande innan vi fick det att fungera igen.

Jag kommer att åka över till Åland med den ordinarie turen kl 20:00 på torsdagskvällen tillsammans med Mona som fått komma i tjänst igen då vi behöver vara två i kassan i Mariehamn. Mona kommer att bo på hotell under helgen för numera är det ju Virve som bor i ”hennes” vagn. Fredagen är ganska hektiskt för mig då jag skall växla pengar, gå till polisen, veterinären på Åland kommer och kontrollerar djuren, liksom polis, brandkår och hälsomyndigheten kommer på inspektion, samt Ålands båda tidningar brukar också dyka upp. Då är det ganska skönt att få komma i säng i normal tid på torsdagskvällen! Nu kom jag på att jag inte bokat något rum till mig på torsdagkväll, men det får bli morgondagens projekt, brukar inte vara några problem…

IMG_0346 Josefin provsitter brandbilen när brandkåren kom och hjälpte oss med vattnet i Strängnäs i  lördags. IMG_0340 FrancescoIMG_0343Jag har en cirkusbiljett! IMG_0361Francesco in actionIMG_0364Tältet monteras ned i Nykvarn.IMG_0377Backstage idag i Ösmo, Nadine, jag och FrancescoIMG_0354Nykvarn igår IMG_0348Strängnäs i lördagsIMG_0380Idag i ÖsmoIMG_0381Nästan klart i kväll här i Ösmo.

Strömstad

I går i Grebbestad kom Bert Karlsson med fru och barn och barnbarn och såg föreställningen, han har sitt sommarhus inte långt från cirkusplatsen. Han ringde under dagen och frågade mig och jag gillar svamp och sa att han tar med sig lite gran. Det var ingen dålig påse han kom med, mer än en halv ICA kasse fylld av kantareller! Stort tack Bert!IMG_0293 Bengt och Bert Karlsson IMG_0297Berts plockade kantareller när vi rensat dem. IMG_0294GrebbestadIMG_0299Vi packar ihop i GrebbestadIMG_0311Lång kö i Strömstad!

 

Hunnebostrand

Det här med TV på turné är lite av ett lotteri. Jag har antenn och ett boxerabonnemang så varje morgon för jag söka på TV:n efter nya kanaler och det är spännande! Ibland har jag allting, ibland bara SVT1 och SVT2 och ibland bara TV4, TV7 och några till. Jag har även kommit på att på kvällarna när tältet när nere funkar det ibland med att göra en sökning till och se om jag får in några nya kanaler om jag inte redan fått dem. Tack och lov så har jag en även i Ipad så får jag inte inte några kanaler kan jag alltid se nyheterna på den! Ni som känner mig vet att jag måste se nyheterna åtminstone en gång om dagen!.

Just nu är det en italiensk film på tv vilket får mig osökt att tänka på Roberto Fazzini i Italien som trycker våra stora affischer. När jag började här på Maximum ringde vi väldigt mycket till varandra och ibland när han var på väg hem från kontoret och var på ett väldigt gott humör ringde och inledde samtalet med ” Buonasera miss Helena, this is Roberto Fazzini calling from Italy” och jag svarade på skämt,”Italy 2 points, Italie deus points” ni känner igen det från Eurovision finalen. Det blev alltid tyst en sekund eller två och jag förstod att han inte fattade vad jag menade. Han måste tänka att det var en väldigt konstig  tjej Bengt hade anställt på kontoret. Något år senare var det dags för Eurovision och jag sa till Roberto att titta på det, det är inte lika stort i Italien som i Sverige. Det är något jag är uppväxt med berättade jag för honom. Han ringde på måndagsmorgonen och skrattade gott nu fattade han äntligen varför jag alltid svarat ”Italien 2 poäng”  på både engelska och franska när han ringde till mig!

IMG_0259 Gässen på väg till föreställningen i KungshamnIMG_0261och här kommer våra kossor! IMG_0256IMG_0267Max Weldy på väg till finalen i Kungshamn. IMG_0265KungshamnIMG_0264IMG_0258IMG_0254Här bygger vi upp i Kungshamn IMG_0277och här monterar vi ner i Hunnebostrand.

Lysekil

Lysekil är en av de krångligaste kommunerna vi besöker under vår turné. Här får vi inte använda våra elaggregat då de enligt kommunen låter för mycket. Slättevallen där vi spelar på ligger mitt i Lysekil med villor runt omkring platsen och de boende runt omkring har klagat på ljudet från aggregaten. Jag kan hålla med om detta när min vagn hamnar precis precis aggregatet, då talar vi om 2 – 3 meter, men inte över 50 meter som det är till närmsta hus en gång om året!

Här måste jag även skriva ett kontrakt med Lysekils kommun där det numera står ganska detaljerat hur vi skall gå till väga för att koppla in oss på elnätet. Första året de skickade ett kontrakt efter det att vi inte fick använda våra elaggregat stod det bara att vi skulle kontakta Lysekils kommun gällande inkoppling på elnätet. Jag ringde till kommunen ett par dagar innan vi skulle komma, i god tid tyckte jag, och fick en lång harang att det går inte att ordna mitt i semestertider med elskåp, kabel, behörig elektriker osv. Jag svarade att ”jag är ingen elektriker och i kontraktet står det att jag skall kontakta Lysekils kommun för inkoppling på elnätet vilket jag gör nu”. Denna gång fick vi använda våra aggregat men året därpå och följande år gällde det att vara ute i god tid, numera har jag rutin på det, liksom elfirman här i Lysekil vi använder. Det är inte att bara koppla oss på elnätet, vi måste hyra elskåp med rätt Ampere kapacitet och fixa kabel från kommunens elcentral till våra hyrda skåp. Jag kan berätta att nu halv tolv på kvällen är det väldigt tyst här på cirkusplatsen, inget surrande från våra elaggregat. IMG_0243 Här åker vi färja över Gullmarsfjorden till Lysekil. IMG_0246 Vi bygger upp tältet i Lysekil IMG_0248 Lysekil idag. IMG_0250 Jackie och Ulla Steckel kom och hälsade på idag, här tillsammans med Virve Junge som sitter i kassan nu när Mona har slutat. Det var planerat från början att Mona skulle sitta i kassan halva säsongen och sedan skulle Virve börja. IMG_0253Vi monterar ned tältet i Lysekil.

 

 

Henån

Idag har jag börjat tänka på och planera lite inför våra föreställningar på Åland om 14 dagar. Häromdagen spelade Bengt in speakertexten till radioreklamen på telefonen och jag mailade över den till radiostationen, fantastiskt hur enkelt det är med dagens teknik! Det är lite pyssel med att passera en gräns med en cirkus men jag har viss rutin numera så det är ganska enkelt egentligen. Vi tar inte med oss alla vagnar till Åland, hövagnen, tankbilen och kontorsvagnen tex kommer vi inte ta med oss för att spara plats på färjan. Vi chartrar som vanligt Eckerölinjens färja och de vagnar som inte behövs på Åland får stanna kvar i Sverige. Får många år sedan fyllde jag i alla tullhandlingar själv, men numera anlitar jag en speditionsfirma som fixar allt, så det enda jag gör är att maila över en lista på vad vi tar med oss för material (jag kopierar förra årets lista… och förra året kopierade jag förrförra årets lista osv) och vad vi har i kiosken till försäljning, samt en lista på alla bilar. Lite mindre jobb med andra ord. ’

IMG_0216 SkärhamnIMG_0217 Tuan gör stora sockervadd. IMG_0224 Alessandro Tito Vanegas i finalenIMG_0227 Tälten monteras ned i Skärhamn IMG_0229 Vi packar upp i Henån IMG_0231 En av våra många lastbilar IMG_0235 Backstage IMG_0237 Henån IMG_0239Tältet på väg ned i Henån

Stenungsund

Jag måste berätta om rolig incident i går i Olofsbo! Vi är mitt i sommarstugeområdet i Olofsbo och det är ganska trångt på platsen då den är ganska smal men jättelång. Cirkusen står på ena sidan om vägen och alla artister och vagnar som inte har med tältet att göra står framför fasaden på andra sidan av den lilla vägen. När kassan öppnade klockan 12 kom en trevlig familj fram till mig då jag var framför kassan och ville prata med mig. De bor precis brevid platsen och vi hade slagit ned ankare till avseglingarna för masterna i deras trädgård! Det är för att tala begriplig svenska linorna som håller stadgar masterna som vi förankrar i marken med 4 tjocka ankare dvs tältpinnar. Jag tänkte att nu har Marek vår tältmästare verkligen fått frispel, bad tusen gånger om ursäkt och bjöd hela familjen på föreställningen vilket de tyckte var helt OK.

Lite senare på dagen pratade jag med Marek och han berättade att så länge han jobbat här, dvs över 20 år, har vi alltid slagit ned ankare i denna trädgård. ”Det bor en arg farbror där, men han har varit trevlig de senaste 10 åren” sa Marek till mig. Arg farbror? Det är en trevlig barnfamilj svarade jag! Innan föreställningen träffade jag dem och de berättade att de köpt sommarstugan för några veckor sedan och jag berättade att vi har gjort så de senaste 25 åren! De skrattade gott och sa att det var helt OK, men de blev lite förvånande imorse när de såg att vi slagit ned ankare i deras trädgård utan att fråga dem, men OK nu vet vi svarade de.

IMG_0198-1 Här ser ni var vi slagit ned ankarna i trädgården! IMG_0213 Francesco och Max Weldy backstage IMG_0187 Strax innan föreställningen i Olofsbo IMG_0180 Många tittade på när vi byggde upp tältet! Första parkett för dessa. IMG_0188 Bengt startar föreställning i Olofsbo IMG_0202-1 Tältet upp i StenungsundIMG_0206-1 Rakt staketIMG_0178-1 Vår kapellmästare Krzysztof Majewski packar bilen för att köra upp grejor som inte behövs längre till Älvsered. IMG_0200-1 Allt packar och klart efter föreställningen i Olofsbo IMG_0191-1 Alessandro Tito Vanegas passerade kiosktältet i Olofsbo IMG_0208-1 Alain Alegria backstage IMG_0194-1Under andra akten plockar vi ned kiosktältet och så här ser det ut när det är klart.

Båstad

Här i Båstad lutar platsen en hel del, man tänker inte direkt på det när man ser den men det lutar. Det märktes ordentligt i kontorsvagnen idag för ytterdörren ville bara slå igen, mindre bra när det är nästan 30 grader varmt ute, jag gled sakta åt vänster när jag satt vid skrivbordet och det är som att bo i en uppförsbacke i vagnen. Det var likadant i Onsala i fredags, där åkte jag bara bakåt när jag satt vid skrivbordet, men med hjälp av några stora träplankor lyckades jag sitta kvar vid skrivbordet. Tack och lov är det plana platser den närmsta tiden framöver!

I fredags kom Charlotte Gad från Kungsbacka Posten och gjorde ett reportage och det kan ni ser här: http://kungsbackaposten.se/nyheter/cirkus-maximum-ar-har/

Här är också en del av alla Instagrambilder som jag tagit de senaste dagarna. IMG_0158 I Åsa. IMG_0162 BåstadIMG_0169 Nästan på rak linje…

IMG_0173 Tälten ned i Båstad IMG_0159 Anton tvättar en av våra fina Frieserhingstar IMG_0166Bröderna Rodriguez.

 

Ängelholm

Observanta hemsidesbesökare har noterat att vi har ändrat i programmet. Familjen Urunov har lämnat oss och vi har ersatt deras nummer med Alain Alegria och hans Washingtontrapets och Andrejs Fjordorovs med sina duvor. Orsaken är att dels blev hans hästar sjuka samt att de inte ville inte följa de lagar och regler som finns i Sverige gällande god djurhållning. Vi är mycket noga med att följa dessa lagar de är dessutom ganska självklara bestämmelser så det är inget konstigt för oss, men det var det för familjen Urunov. Vi fann att det var bättre att bryta kontraktet med dem vilket vi gjorde och de åkte hem till Tyskland i onsdags morse.

I dessa situationer är det bra att kontakter i branschen! Några telefonsamtal och vi hade funnit vad vi sökte! Alain Alegria gjorde en ordentligt resa för att komma hit, han var i Peru när vi ringde och hälsade på sin flickvän. Så han åkte tillbaka till Mexico där han bor, vidare till Europa för att hämta sin bil och husvagn och sedan direkt upp hit till Sverige.  Andrejs var på Irland på en liten semester så han åkte hem till Holland och direkt vidare hit till Sverige.

Tack och lov för internet och mail! Alain Alegria mailade över sina musikarrangemang som jag skrev ut och gav till orkestern så de kunde börja öva på hans musik innan han kom hit.  Det hjälper också till att vår orkester jobbat med honom tidigare på galor ute i Europa, jag fick också bilder och en film av hans akt så det var bara att uppdatera hemsidan och skicka filmen till Studio Korsholm som redigerade om vår trailer.  IMG_0115Alessandro Vanegas har precis avslutat sin träning i tältet. IMG_0135 Max Weldy på väg till finalen IMG_0124 Alain Alegria i sin Washingtontrapets, verkligen spännande! IMG_0119Andrejs Fjodorovs övar med sina duvor och hund. Fast just när jag tar bilden pratar han med Bengt och Alain Alegria som skymtas bakom duvan. IMG_0136Tältet på väg att monteras ned i ÄngelholmIMG_0138Ännu mera packat i Ängelholm

Limhamn

Under turnén så ringer min telefon väldigt mycket, och det är en salig blandning på vad samtalen gäller. Det är alltifrån tidningar, kommuner där vi bokat plats och från er i publiken   som frågar om än det ena och än det andra. När jag träffar artister som har jobbat en säsong här brukar de ibland skämta med mig och säga ”Cirkus Maximum Helena” som alltid säger när jag svarar i telefon, de säger att det är ett stående minne från deras säsong här hos oss!

I fredags när jag satt på Sturups flygplats och skulle flyga upp till Stockholm ringde det från ett norskt nummer, vilket inte är ovanligt då snart är i Grebbestad och Strömstad. Damen som ringde pratade ganska fort och med en norska jag inte riktigt hängde med i. Hon nämnde Strömstad och jag svarade att vi är i Strömstad 4 augusti. Hon pratade vidare och jag sa att vi är i Strömstad 4 augusti och kassan är öppen 12-13 samt öppnar igen kl 17. Hon pratade på om vakter och var hon kunde parkera bilen och jag svarade så artigt jag kunde att det fanns plats vid cirkusplatsen och att vi är i Strömstad 4 augusti. Tillslut blev hon ganska upprörd och jag svarade att ”jag förstår inte riktigt vad du menar”. Hon lugnade ner sig och talade till mig som man talar till ett mycket litet barn väldigt långsamt och väldigt tydligt. Då hörde jag att hon skulle till Strömstads sjukhus med sin sjuka son! Jag svarade att hon kommit till Cirkus Maximum och då skrattade hon gott och bad om ursäkt att hon slagit fel. Jag tänkte att stackars människa som ringer stressad till Strömstads sjukhus och personen som svarar bara upprepar att ”vi är i Strömstad 4 augusti”

IMG_0078-1 IMG_0073-1 IMG_0075-1 Finbesök i Limhamn av Jocke och Karin Assarsson. Jocke jobbade här hos oss för väldigt länge sedan för 19 år sedan 1997! IMG_0078-1 IMG_0080-1 IMG_0083-1 Andrejs Fjordorovs kom förbi kontoret idag med en av sina många duvor! IMG_0091-1 En närbild på en dromedar eller kamel. Jag tror det är en dromedar. IMG_0098-1Christian och Alex är väldigt upptagna backstage. Ursäkta suddigheten! IMG_0103-1 Backstage under Husdjursnumret. IMG_0105-1 Paus i Limhamn. IMG_0109-1 Många cyklar var det här i Limhamn! IMG_0110-1

 

Skanör

Under helgen har jag varit ledig från cirkusen och jag har varit i Stockholm på födelsedagskalas, därför inget bloggande sedan i torsdags. Men nu är jag tillbaka! Det kändes lite annorlunda att vara i Skanör mitt i juli, normalt brukar vi vara här i början på augusti. Här i Skanör står vi på en trång plats vid Vattentornet, vi får in cirkusen med en skohorn så att säga. Efter föreställningen tog Bengt och jag en promenad och han visade mig ett jättestort fält inte långt från vattentornet där vi skulle kunna ställa upp cirkusen riktigt snyggt. Till nästa år skall jag fråga om vi inte kan vara på denna plats istället, men det gäller att komma ihåg det när jag ansöker om platsen nästa år. Jag är lite lat och kopierar bara förra årets ansökan, ändrar bara datum och skickar iväg. Men den här platsen skall jag verkligen komma ihåg! Att ringa och fråga imorgon kan jag göra, men troligtvis är många på semester i Vellinge kommun, vecka 29 och 30 är veckorna då Sverige verkligen är stängt har jag lärt mig från tidigare år, och det är svårt att få ett besked.IMG_0057 Line kom och hälsade på här i Skanör, hon jobbade här vår många år sedan med Freddie Steckel och det är alltid lika roligt att träffa henne! IMG_0052På dagen i Skanör. IMG_0061Här plockar vi ner tältet i Skanör.

Till Simrishamn

När vi åker från plats till plats slänger den första bilen ut granris i varje korsning och rondell dit vi skall åka, den gröna GPS:en som vi kallar det. Oftast när jag åker iväg har jag en cirkusbil framför mig så de är bara att följa den. Mona som åker med mig är betydligt mer kunnig på olika grödor som växer utmed vägen än vad jag är och hon berättar alltid om vad som finns på fälten vi passerar. Jag tycker det är ganska kul för jag har aldrig reflekterat över vad som odlas eller vad som växer var.  Så istället för att vara uppmärksam på skyltar eller granris lyssnade jag på Mona och vi  missadei avfarten till Simrishamn och när det dök upp Hörby på vägskyltarna började jag undra vart vi var på väg. Lite fel med andra ord! Så istället för att köra den fina kustvägen från Kristianstad till Simrishamn åkte vi via Hörby och Ystad till Simrishamn. Vi körde runt Ystad för att hämta posten på postens Företagscenter i Ystad. Det finns företagscenter på de flesta orter men alla tar inte emot Poste Restante brev, dvs att man kan hämta posten på posten så att säga. Cirkusen körde 9 mil men vi lyckades med konststycket att köra 18 mil stället!  Så är det ibland när man är på turné!

IMG_0011 IMG_0013 IMG_0015Francesco är mycket lycklig över sin nya tvättmaskin han precis varit och köpt! IMG_0018 Fikapaus med Nadine och Max Weldy IMG_0020 Vi ligga på en grusplan mitt i ett villasamhälle här i Simrishamn IMG_0022Juan drar in tältvagnen under tältet.

Oskarshamn

Det här med att vara tjej och kunna göra två saker samtidigt, vilket jag alltid hävdar, fungerade inte bra idag… Oskarshamn är för mig lite okända marker och jag har ingen hum om hur centrum ligger i förhållande till cirkusplatsen. I bilen i morse pratade jag och Mona om någonting så jag följde bara bilen framför mig och kom fram till platsen. När jag skulle iväg på eftermiddagen till posten knappade jag in Postens Företagscenters adress på GPS:en och åkte iväg. Halvvägs ringde telefonen men den fungerade inte, jag kunde svara men hörde ingenting! Det ringde och ringde och jag försökte svara med det hände ingenting, under tiden hade jag lyckats ta mig fram till rätt gata men såg inte skylten med Företagscenter så jag fortsatte förbi och hamnade tillslut inne på Scanias område som är jättestort kan jag tillägga! En vakt tittade väldigt frågande på mig men jag log så glatt och vände bilen, det brukar hjälpa och det gjorde det denna gång med! Han log tillbaka och pekade åt vilket håll jag skulle köra för att köra ut igen. Sedan var det bara att stanna sedan vid vägkanten och starta om telefonen så var mitt liv tillbaka!

För er som följer mig på Instagram har jag nu bytt namn på kontot till cirkusmaximum_official och här kommer ett antal bilder som jag lagt ut sedan i lördags: IMG_9933-1 Masterna ned i LinköpingIMG_9935-1 På väg till Västervik IMG_9937-1 IMG_9945-1 IMG_9946-1 IMG_9948-1 IMG_9954-1 Juan and Alex i insläppet i Västervik IMG_9957-1 IMG_9959-1 Oskarshamn måndag morgonIMG_9961-1 Mera OskarshamnIMG_9966-1 IMG_9985-1 IMG_9987-1 IMG_9990-1 IMG_9992-1

Motala

Till varje plats vi spelar på söker jag ett polistillstånd hos polisen. Ibland bokar jag platsen först hos markägaren och söker tillstånd efter det, eller så söker jag direkt till polisen som remitterar ansökan till kommunen för yttrande och jag får ett svar med polistillståndet. Vi spelar på ca 150 platser så jag har lite rutin på detta och numera mailar jag in alla ansökningar så det går ganska enkelt och smidigt. Men inte i Göteborgstrakten! Där finns en handläggare hos polisen som vill att jag inför varje föreställning skall rita en karta hur vi skall placera cirkusen, markera nödutgångar, var brandsläckare finns placerade, var första hjälpen lådan finns och besvara ett tiotal frågor om brandvakter, gasol, antal besökare osv osv. Hade jag bara sökt ett tillstånd under hela säsongen hade det inte varit hela världen men det är ju några fler!

Jag har haft en diskussion med henne tidigare år om detta varför jag skall skicka in allt detta när jag inte behöver det på alla andra platser som hon inte handlägger. Till svar har jag fått utdrag ur lagtexter och förra året gav jag upp och skickade in några skisser och svarade på frågorna. Nu när jag sökte tillstånd för platserna på västkusten fick jag två mail om kompletteringar av två platser som just hon handlade.

Jag ringde en kompis som jobbar på polisen i Göteborg och han nämnde att polisen numera är en myndighet och skall behandla alla lika, så även han ställde sig lite frågande till hennes begäran om komplettering. Så jag skickade iväg ett svar till henne att polisen är en myndighet och skall behandla alla lika, dessutom ringde jag upp hennes chef och pratade med henne om detta. En halvtimme senare fick jag ett mail att hon återtar ”begäran om komplettering av ansökan”. Det lönar sig att vara påstridig ibland! IMG_9915 IMG_9911 IMG_9905 IMG_9892 IMG_9889 IMG_9887 IMG_9884 IMG_9880

Trosa

När det börjar strula med något fortsätter det gärna har jag lärt mig, det är precis som det går troll i saker och ting ibland. Onsdag den 15 juni skickades det post med Företagspaket upp till Kiruna till Centrumkläder, förköpet i Kiruna, dit jag skulle på lördagen. Men det hann inte fram till Kiruna tills på fredagen utan kom först på måndagen och då var vi i Boden. Jag mailade upp en ny adresslapp till förköpet, bokade hämtning och trodde det skulle komma till Robertsfors på onsdagen. Men det fungerade inte såg jag när jag spårade paketet på postens hemsida. Så jag ändrade adressen till förköpet i Hudiksvall där vi var den 28 juni, alltså tisdagen därpå. Trodde allt var lugnt men det fungerade inte heller! Paket dök upp i Hudiksvall i fredags! Då bestämde jag mig för att det är bättre det går tillbaka till Älvsered och så får vi skicka det vidare därifrån. Det kom i går till Älvsered och gick med vändande postbil till Trosa där vi är idag. En mycket trevlig kille kom från poståkeriet, men han hade bara med sig ett paket, inte två som var skickade från Älvsered! Naturligtvis var det Kirunapaketet som inte hade kommit fram! Vi kom överens om att om han har ett paket till oss imorgon torsdag ringer han mig så kommer jag tillbaka till Trosa och hämtar upp det av honom. Klockan 1 ringde chauffören när han kommit tillbaka till Nyköping och berättade att de hittat paketet, det hade blivit felsorterat och inte kommit med bilen till Trosa. Så Posten skickade iväg paket till oss med taxi hit till Trosa och ni skulle ha sett Bengts min när en trevlig taxichaufför knackade på hans vagn och ville lämna ett postpaket! Så nu kom paketet fram 14 dagar för sent! IMG_9875 IMG_9872 IMG_9867 IMG_9841 IMG_9857 IMG_9856

 

Åkersberga

Ni som följer mig här på bloggen vet att när vi är i Åkersberga går vi och äter indisk mat på samma ställe varje år. Det gjorde vi även idag, traditioner skall ju följas! God mat som vanligt kan jag tillägga.

Som ni kanske noterat på vår turnéplan så går vi ostkusten ned och västkusten upp i år och det har jag väldigt svårt att få in i mitt huvud, att rabbla platserna på västkusten baklänges så att säga. Dessutom går vi upp till Onsala och ned till Båstad och sedan upp igen, det är inte för att vi gillar att åka E6:an upp och ned, utan för att vi får inte komma till Båstad under vecka 29 då det är tennis och cirkusplatsen är parkering för alla besökare.

Häromdagen inträffade det som absolut inte får inträffa, men det skedde ändå. Min dator vägrade starta upp! Jag blev lindrigt sagt mycket stressad och efter lite telefonsupport var det bara att sätta sig i bilen till närmsta affär och köpa en ny, hårddisken hade lagt av! . Tack och lov har jag backup på allt, så när jag kom tillbaka till kontoret med min nya dator var det bara att koppla ihop den med backup disken och gå och vila en stund. Efter ett par timmar hade jag en fungerande dator med exakt likadant innehåll som min gamla. För en som undrar är det en Mac jag har och en välsignad tanke skickades till Steve Jobs. (grundare av Mac och Apple)

I helgen satte jag mig äntligen in hur jag kan växla mellan mitt privata Instagram konto och Cirkus Maximums Instagram konto, så nu har jag äntligen börjat bli aktiv på cirkusens konto! Där lägger jag upp ögonblicksbilder vad som händer under dagen under #cirkusmaximumliv och #cirkusdjuren.  Följ mig gärna! kontot heter cirkus_maximum.

Här kommer dagens bilder: IMG_9823 IMG_9825 IMG_9834 IMG_9835

Ljusterö

Idag har vi gett föreställning här på Ljusterö och imorgon blir det att åka hela tre färjor till Blidö. Först tillbaka från Ljusterö och sedan med två färjor ut till Blidö. Det är inte långt, men det kommer att ta en liten stund speciellt för oss som åker bland de sista i karavanen.  Tack och lov så kommer båtarna att gå i skytteltrafik tills alla våra bilar är över, jag har redan pratat med Vägverkets färjerederi, i år hann de ringa till mig före faktiskt och undrade när vi kommer så de är beredda.

Här på Ljusterö finns det inget vatten vi kan använda utan vi hyr en tank av Relita med medföljande pump. Idag när vi skulle starta pumpen upptäckte vi att den var trasig! Vad gör man en lördagsmorgon när man akut behöver en ny pump? Jag provade att ringa brandkåren i Åkersberga, de kunde tyvärr inte hjälpa mig men gav mig några tips på ställen som skulle kunna ha en pump. Jag surfade in på Relitas hemsida och såg att de hade ett journummer. Jag ringde och förklarade vårt problem och några timmar senare levererades en ny pump ut till till Ljusterö! Ganska imponerande tycker jag!

Så här fint såg det i i Östhammar när vi var där i onsdagsÖsthammar

Informationsträff i Hudiksvall

Igår hade vi som sagt bjudit in hela fullmäktigegruppen i Hudiksvall för att med EGNA ögon komma och se på våra djur och vår verksamhet. Vi hade bjudit in alla 51 ledamöterna samt ersättare, men det vara bara 10 (!) ledamöter som tog tillfället i akt om kom hit, samtliga från Moderaterna, de kom mer eller mindre mangrant! Att de övriga 7 partierna inte ens brydde sig om att skicka åtminstone en representant tycker jag är synnerligen dåligt. Det är något som jag tycker bara ökar på politikerföraktet att inte ens bemöda sig med att komma ut och se på hur vår verksamhet fungerar! Ledamöterna ställde bra frågor och var verkligen intresserade av hur det är och fungerar med djur på cirkus.

Att sedan höra motionären Charliene Kiffer (V) uttala sig i tidningen att hon vet hur det är och att djuren inte har det bra, samt att hon vet varför vi inte har elefanter längre!  Varför kom du inte hit och frågade oss direkt och fått ett korrekt svar på dina frågor??  Vidare uppfattar jag det som att hon påstår att när vi är i Hudiksvall och har bjudit in politikerna till oss att vi skulle visa upp djuren på annat sätt än någon annan stans under turnén! Jag vill bara säga till henne att kom till oss oanmält när som helst under turnén så får du se hur det är! Vi har inte gjort något extra i Hudiksvall som du verkar tro utan djuren har det precis lika bra under hela vår turné!

Här kan ni se reportaget i Helahälsingland

och här kan ni se ett inslag i SVT Gävleborg. 

 

En lång väntan på Arlanda…

I torsdag åkte jag hem till Borås för att fira midsommar och det blev en spännande resa då planet från Sundsvall ner till Arlanda var försenat, men tack och lov var även planet från Arlanda till Göteborg försenat så jag hann med det och kom hem två timmar senare än beräknat. Värre var det idag jag skulle flyga upp till Sundsvall igen, samma visa igen att planet till Arlanda var försenat och jag missade maskinen till Sundsvall så jag fick spendera 5 timmar på Arlanda innan nästa plan till Sundsvall. Timmarna på Arlanda fördrev jag med att förutom äta en god middag, surfa runt på nätet och jag hittade en artikel om Charliene Kiffer som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Jag höll nästan på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag kunde läsa ett citat av henne:

– Jag trodde redan då på information. Kunskap är inte tungt att bära.

Detta var i samband med att hon berättade att när hon gick på högstadiet gick med i Djurens Rätt och som enda medlem i Iggesund kämpade för djuren.

Just det Charliene, kunskap är inte tungt att bära varför jag inte förstår att du inte vill komma till oss på tisdag och få KUNSKAP om hur djuren har det på Cirkus Maximum.

 

Robertsfors

På tisdag är vi i Hudiksvall där fullmäktige har beslutat att inte upplåta kommunal mark till cirkusar med djur. Tack och lov inte enhälligt utan med siffrorna 35 för och 16 emot tror jag det var. Vi har nu bjudit in alla ledamöter i fullmäktige att komma till oss på tisdag, träffa Anton Frank som skall om våra djur och hur han tränar dem och de kommer med egna ögon få se att våra djur är välmående, sociala och i gott hull som länsveterinären skriver i sin rapport

Jag lyssnade på hela debatten när de tog beslutet i Hudiksvallsfullmäktige och hörde hur motionären Charliene Kiffer (V) berättade att hon inte varit på cirkus men visste hur djuren behandlandes! Varifrån har hon fått denna kunskap kan man fråga sig? Har hon surfat runt på nätet och kommit fram till denna slutsats? Om hon gjort så, vilket verkar vara troligt, så kanske hon tar ställning i andra frågor såsom äldrevård, förskola, vatten och avlopp genom att bara surfa runt lite på nätet?

Idag fick jag ett mail från henne där hon tackade för inbjudan till Cirkus Maximum, hon tycker om cirkuskonsten men kommer den dag vi inte har djur på cirkus! Jag kan bara konstatera att jag uppfattar henne som en mycket inkompetent politiker, att åtminstone komma och se hur våra djur har det är det minsta man kan begära eftersom hon aldrig varit på en cirkus! Det finns bara ett ord att sammanfatta detta med och det är ren feghet! Att konfronteras med verkligheten och upptäckta att den inte stämmer överens med ens världsbild måste vara en skrämmande tanke för henne eftersom hon inte ens vill bemöda sig med att komma till oss!

Vill samtidigt passa på att önska er alla en riktigt glad midsommar och här har ni förklaringen till varför vi sjunger Små Grodorna!

 

 

 

Boden

Dessa roliga bilder fick jag skickade till mig häromdagen, tagna i Rättvik. Som ni ser är det en och annan lastbil vi har med oss på turnén! Jag skall visa Marek vår tältmästare dessa för jag tycker alltid att våra bilar står i raka led, men lite bättre kunde det ju vara…! :-)

DJI_0094-Redigera DJI_0074 DJI_0060 DJI_0053-Redigera

På väg söderut, Gällivare nästa!

Nu har vi kommit fram hit till Gällivare efter dagens föreställning i Kiruna. Kiruna visade upp sig från sin sämsta sida, regn och blåst och 10 grader hela dagen. Av publikens klädsel att döma var det väldigt svårt att förstå att den är den 18 juni idag! Jag har en kompis som har bott här i Kiruna för väldigt många år sedan och jag brukar alltid ringa henne när jag är här. Hon var i Falkenberg och shoppade på torget, 20 – 25 grader varmt och solsken…Övertorneå Soligt och fint var det i Övertorneå i torsdag, men det var massor med mygg! Mindre bra! Vägskylt Det är avstånd här uppe i Norr! Denna skylt finns i Pajala för er som undrar. Tält Tältet på väg ner i Kalix. Tillbaka till Sverige När vi kom till Övertorneå åkte jag och Mona över till Finland och tittade en sväng. Vi körde igenom Yletorneo och tillbaka över bron till Sverige. Det är bara Torneåälv som skiljer Sverige från Finland. CNDenna fina affisch såg jag i senaste numret av Cirkulära Notiser som är Cirkusakademins tidning. Vill du läsa mer om Cirkusakademin klicka här

Luleå

Två dagar i Skellefteå och två dagar här i Luleå och i början på veckan 2 dagar i Umeå, jag har kommer ur mina rutiner har jag märkt! Det är jätteskönt med tvådagarsplatser men samtidigt rubbas mina cirklar… När jag kom till kontoret i morse tyckte jag det såg ut som en bombnedslag på skrivbordet, men det berodde på att jag inte plockat ihop igår kväll då vi stannade här två dagar.

Här i Luleå åt jag som vanligt lunch med Anders Lampa som jobbar på NSD eller rättare sagt Norrbottens Media som det nu heter när både Kuriren och NSD har slagits samman och sitter samma hus, men de ger ut två tidningar fortfarande.  Det var Anders som ritade tävlingen Finn Fem Fel under väldigt många år. När jag började på Maximum för 20 år sedan skickade han tävlingen till mig på disketter. Det första året kopierade han upp dem åt mig men sedan gjorde jag det under några år innan mailen slog igenom ordentligt. Utvecklingen går framåt med andra ord!

I Skellefteå åkte jag till min gammelmorfars grav, alltså min mormors pappa och la blommor. Han var borgmästare här i Skellefteå fram till sin död 1922 och har som ni ser en jättestor sten. Gravsten skellefteå

 

Umeå igen

Idag hände det som brukar hända ibland och som är lika krångligt och jobbigt varje gång det händer! Varje måndag ringer vi och beställer godis till kiosken och tre pallar skulle komma idag, men det kom bara en pall. De andra två kommer att levereras imorgon hit till Vildmannavallen i Umeå, men då är vi inte här utan i Skellefteå 14 mil bort! Så det var bara att ringa till posten och fick reda på att de resterande två kommer upp hit till Umeå under kvällen någongång…

Två jättegulliga tjejer på postens företagscenter försökte hjälpa mig när jag åkte dit för jag skulle ändå skicka iväg några paket, de ringde runt internt utan svar. Så jag fick åka ut till postterminalen och prata med dem där. Att styra om pallarna så att de körs ut till Skellefteå imorgon fredag gick inte, de skulle i så fall köras ut i Skellefteå på måndag, men då är vi i Luleå! Så den enda lösningen var att vi får åka tillbaka hit till Umeå imorgon och hämta dem på terminalen här i Umeå. En resa på 26 mil tur och retur! Men någon bil kan väl vänta tänker ni, men så enkelt är det inte, det måste vara en bil som kan ta två pall och så måste chauffören förstå vart han skall åka och det är inte alltid så lätt att förklara vad han skall göra, så det blir att skicka tillbaka någon imorgon och hämta all dricka som är lastad på pallarna.

Här lite coola bilder som är tagna av min kompis Elisabeth Hellström i Kärrtorp.

Bygga läktare motljus sv Duck faceSV Kamel klar för föreställning Resa tält 1 sv Tälttak sv

Umeå

Vi traskar på i bra takt upp mot norr och nu ikväll har vi landat i Umeå och här skall vi vara i två dagar vilket ni förstår att jag gillar! Under turnén har jag några ställen där jag alltid går och shoppar kläder på, det är skor i Östersund och i Örnsköldsvik i måndags var jag på Fjällrävens Outlet där jag hittade en snygg Barbour jacka. Inte för att jag behövde en jacka till men den var snygg… Nästa lördag är vi i Kiruna och då är det Centrumkläder som gäller, de säljer även våra biljetter i förköp, och jag hittar alltid något snyggt att köpa där! Annars är det egentligen ganska tråkigt att gå och handla i olika städer för det är samma butiker över allt, ni vet HM, MQ, Kappahl, Lindex och Gina Tricot så jag har några ställen där jag brukar shoppa på. Fast ett och annat impulsinköp blir det också under turnén och speciellt här uppe i norr där vi säljer biljetterna i förköp på olika butiker mitt i stan och jag åker alltid dit och stämmer av förköpet och hämtar biljetterna som eventuellt har blivit över.

I Örnsköldsvik om tidningen Örnsköldsviks Allehanda och gjorde ett TV inslag till deras web som ni kan se här: http://www.allehanda.se/vasternorrland/ornskoldsvik/folj-med-bakom-kulisserna-cirkus-maximum-allehanda-se-sander-live-kl-11-00IMG_9691Ytterligare en sak som händer varje dag men som jag inte tänkt på är att logstolarna skall placeras ut varje dag och detta gör artisterna Duvan & Genni. På bilden är det Genni som lastar av vagnen med logestolar.  IMG_9695Klockan är runt midnatt och ni ser att det är ljust här i Umeå. Det är viktigt att de står på en snygg rak linje! IMG_9696

 

 

Timrå

Igår efter föreställningen i Östersund åkte vi hit till Timrå där vi idag haft två föreställningar. Cirkusen åkte E14 till Timrå, men jag tog väg 87 istället och åkte via Bispgården och stannade till vid den fina Thailändska paviljongen som finns där, mitt ute i ödebygden! Det är ett fantastiskt ställe och mer kan ni om detta kan ni läsa här. Francesco berätta för mig att de också åkte denna väg för att se på paviljongen men han vågade inte åka ända fram med sin stora husvagn och det var ganska klokt för det är en liten grusväg fram till paviljongen och vända där med en en stor amerikansk husvagn är inget att rekommendera!

Min hund Hugo är 13,5 år och han ser lite dåligt på sitt ena öga och ibland är han allmänt förvirrad skulle jag vilja säga. I morse tog jag en ordentlig promenad in till Timrå centrum och helt plötsligt utan förvarning studsade han till och fullständigt vägrade gå en meter till. Jag undrade vad han såg och det enda jag kunde se var en gammal krokig trädpinne som låg vid vägkanten. Jag vet att han inte gillar vattenslangarna vi har här på cirkusen speciellt när de rör på sig, då backar han, antagligen trodde han pinnen var en slang eller orm, så det var bara att gå över på andra sidan gatan en stund för sedan gick det bra! IMG_9675 Thailändska paviljongenIMG_9652Häromdagen var jag i tältet när Vanegas höll på att rigga sitt hjul, ursäkta den suddiga bilden!

Östersund

En del dagar är riktigt bra dagar, idag var en riktigt bra dag. Vi åkte från Bräcke imorse och när jag kom fram åt jag en god frukost i vagnen och såg på Nyhetsmorgon nästan som att vara hemma en lördagsmorgon! Sedan åkte Mona, Josefin och jag in till Östersunds centrum och shoppade. Här i Östersund finns en skoaffär där jag alltid hittar skor till mig och det gjorde jag idag med. Sedan var det bara att åka tillbaka till cirkusen och förbereda sig inför dagens föreställning. Det är alltid roligt och så mycket trevligare när det är ett fullt hus som det var idag i Östersund! En bra dag med andra ord! Östersund

 

Ånge

I förrgår var i Rättvik och utanför stod en ensam tjej med plakat från Djurrättsalliansen och delade ut sina flygblad om djur på cirkus. Jag pratade en stund med henne och fick samma argument som jag hört till leda att ”Vi är djurplågare och djuren inte mår bra hos oss”. Jag erbjöd henne att komma och se med EGNA ögon hur våra djur har det och mår men naturligtvis ville hon inte det, för hon visste minsann hur våra djur har det. Vad hon nu sett detta kan man fråga sig.

Det är irriterande och väldigt tråkigt att väldigt många människor bara tror sig veta hur det är med djuren på Cirkus Maximum. Kunskapen verkar de fått av allmänt tyckande och av vad de sett på internet. Det finns filmer på nätet om dåliga cirkusar, likaväl som det finns filmer om dåliga bönder, dåliga föräldrar som inte skulle ha barn och dåliga bilförare som är stor fara för alla oss andra i trafiken. Men att ta reda på verkligen verkar vara alldeles för jobbigt och skrämmande.

Att yrkeskunniga människor som länsveterinär och veterinärer över lag tycker att våra djur är mycket välmående, sociala och i gott hull verkar inte bita på dessa aktivister. Man kan fråga sig om de ställer sig över den samlade kunskapen från hela veterinärkåren? Eftersom de anser att våra djur far illa hos oss, vilket inte yrkeskunniga personer som veterinärer inte tycker.

Vad som är ännu värre är okunskapen hos en del av våra politiker! Hudiksvalls fullmäktige beslutade med siffrorna 35 mot 16 att kommunen inte skall upplåta kommunalmark till cirkusar med djur. Jag satt och lyssnade på hela debatten i höstas och det är skrämmande att höra att motionären från Vänsterpartiet inte hade varit på cirkus men hon visste att djuren for illa! Tar de lika välgrundade beslut om äldrevården och skolan, utifrån någon allmänt tyckande? Sedan tycker jag personligen att det är Nordkoreavarning att fullmäktige beslutar vad Hudiksvallsborna skall se och inte se, gäller nästa motion om Glada Hudiksteaterns repertoar kanske? Det är nästan 1000 personer i Hudiksvall som går och ser Cirkus Maximum varje år! Beslutet är överklagat och i år kommer vi att vara på Köpmanberget i Hudiksvall som vanligt!

Självklart skall jag bjuda in motionären från Vänsterpartiet när vi är i Hudiksvall i slutet på månaden, så hon själv med egna ögon kan se hur våra djur har det och hur bra de mår. För som ni alla vet och som är vedertagen kunskap är att djur som far illa är inte sociala, i gott hull och välmående överlag.

Ni som följer mig här på bloggen vet att jag har en hund som heter Hugo och som är med mig på turnén. Hugo är med mig hela dagarna i bilen när vi åker till nästa plats, i kontorsvagnen och i husvagnen och även när jag tar en sväng på stan följer han med, han är med mig nästan 24 timmar om dygnet, till skillnad från många andra husdjur som får vara ensamma hemma på dagarna när matte och husse jobbar. Precis så tar vi hand om alla andra djur här på Maximum, de är som våra husdjur, skillnaden är bara att de är lite större!

Här lite bilder från en helt vanlig dag för våra djur. 3 kameler Cirkusko Djurstallar Drickande får Entre Kamel kommer mot mig Kamelansikte

 

Björklinge

Nu har vi lämnat Stockholmsområdet för den här gången och nu styr vi kosan norrut. Det är ganska skönt att vara runt Stockholm för resorna är väldigt korta, men samtidigt tar allt så mycket längre tid om jag skall ut och fixa något. Mycket enklare när vi är på mindre orter att bara svänga ner på stan! Vi har haft väldigt mycket publik vilket vi självklart tycker är väldigt roligt och av biljettförsäljningen framåt ser vi att ni boende norr om Stockholm väntar på oss!

Nackdelen med att vara på en mindre ort som Björklinge idag är jag var tvungen att åka in till Uppsala med mina brev med alla glada vinnare för tävlingen i Skellefteå bland annat. Jag lämnar in dessa med följesedel på posten då slipper jag köra alla genom frankeringsmaskinen, men jag måste åka till ett av Postens företagscenter och lämna in dem, det funkar inte att lämna in dem på närmsta postombud. Så det blev över 4 mil tur och retur i bilen bara för att åka till posten!

När vi var i i Kärrtorp kom Elisabeth Hellström som är en gammal kompis till mig och fotade när vi byggde upp cirkusen och hon skickade mig bland annat dessa fina bilder:

3 getter Baksidan Blivande akrobat 1 Antons son Tristan tillsammans med Antons barnbarn Miguel. Bygga sittplatser Bygga upp och riva Cirkusliv CirkusvagnarVagnen längst bort är kontorsvägen där jag huserar på dagarna.

Spånga

Det är ganska fascinerande egentligen att trots att jag turnérat i över 15 år så upptäcker jag då och då nya saker som jag inte har märkt tidigare vad som händer här på cirkusen. Tycker att jag borde ha stenkoll på allt men det har jag inte ibland! I Jakobsberg i söndags hade två som vanligt två föreställningar, och när den första var slut tittade jag in i tältet där var det full aktivitet med att sopa rent bland alla stolar, något som görs varje gång vi har två föreställningar men något jag aldrig har tänkt på att vi gör! Normalt brukar jag inte ha tid att vara i tältet men jag letade efter en tappad nalle. Jag hittade nallen också. IMG_9623Här i Spånga var det som ni ser väldligt mycket barnvagnar! IMG_9648Vanegas i JakobsbergIMG_9619

Vallentuna

Här i Vallentuna är vi på flygfältet och de är verkligen ett flygfält! Jag minns när jag inte reste med cirkusen och Bengt berättade för mig att i Norrtälje heter platsen ”vid Flygfyren”. Jag föreställde mig ett böljande gräsfält och blev mycket besviken när det visade sig vara en stenhård grusyta ovanför ICA Flygfyren i Norrtälje.

Björn som äger marken kom som vanligt åkandes i sin golfbil fram till kontorsvagnen och meddelade att vattenslangen var utlagd. Ni som följer här på bloggen vet att för några år sedan var vi uppe och flög med den dina DC3:an som står här. Det var ett äventyr vill jag lova! Vi kanske gör det nästa år igen!Vallentuna

 

Borås – Stenhamra

Inget bloggande under helgen då jag dels var ute och åt en riktigt god middag med en kompis här i Stockholm i fredags, och direkt efter insläppet i lördags åkte jag hem till Borås. Skönt att vara hemma 1 dag! I morse åkte jag upp hit till Stenhamra och det gick väldigt smidigt då jag tog båten från Slagsta till Ekerö och slapp att åka in i Stockholm och trassla runt på Brommaplan.

Årsta fältet är en ganska annorlunda plats då vi står med mycket av vagnarna som inte behövs för tältet på gamla Årstalänken som fortfarande finns kvar. Det är en liten bit iväg så det blev en del gående fram och tillbaka. När jag var på väg till min vagn för att åka hem  mötte jag Ebba som som gående mot tältet.

Ebba Årsta

Gubbängen

I morse åkte vi en av säsongens kortaste resor, 3,8 km var det från Högdalen till Gubbängen och det var tur det kan jag lova! Igår när jag kom tillbaka till cirkusplatsen efter en sväng inne i Stockholm kom jag på precis när jag parkerade bilen vid cirkusplatsen att tanka bilen glömde jag. Den var en bra bit nere på reserven. Men jag orkade bara inte åka iväg och tanka så jag tänkte ”går det så går det” och det gjorde det. Vi kom fram till Gubbängen och det fanns diesel till att åka till macken också. Jag drar Monas vagn från plats till plats och det här med att tanka när jag har husvagnen påkopplad försöker jag undvika. Det här med att backa och trixa med vagnen påkopplad är jag inte speciellt bra på fast jag har dragit en vagn nästan varje säsong jag turnerat. Jag har tänkt att jag borde träna lite på det när vi är hemma på vintern att åtminstone kunna backa med vagnen men det blir liksom aldrig av. Jag körde nog på de sista ångorna för så mycket som jag lyckades tanka imorse har jag aldrig gjort tidigare!

Det blev en liten traumatisk upplevelse när jag skulle tanka också, jag har liksom många andra ett mobilfodral med plats för kreditkorten och där fanns inget Visa kort när jag skulle tanka i morse! Tack och lov har jag ett kort till men mitt vanliga kort var borta! Efter en ordentlig genomsökning av vagnen och kontorsvagnen under dagen var det bara att konstatera att kortet var borta och det var bara att ringa och spärra det. När jag ringde och spärrade det fick jag reda på att det redan var spärrat, någon vänlig själ hade hittat mitt kort i en parkeringsautomat igår och ringt och spärrat kortet!

Igår var jag och klippte Hugo hos Svante Frisk som fött upp Hugo och nu har Stockholms Hund och Trim på Kungsholmen. Svante är också en duktig hunddomare och ni som ställer ut hundar vet säkert vem han är. Det är lite svårt att hitta parkeringsplats runt hans salong och det här med städdagar skall man akta sig för har jag lärt mig. När jag äntligen hittat en plats och stod vid automaten kom två trevliga parkeringsvakter gående och jag frågade om det var OK att stå där jag stod med bilen. Jag började prata med dem och glömde av att ta ut kortet ur automaten. Stort tack till dig som hittade mitt kort och spärrade det!

GubbängenHär i Gubbängen står på på båda sidor om Lingvägen.

Nynäshamn – Tyresö

Imorse åkte vi till Nynäshamn där vi hade föreställning kl 16 och efter föreställningen åkte vi  vidare till Tyresö där vi har föreställning imorgon. Sovmorgon med andra ord, och ni som följer mig här vet att jag gillar detta! Sovmorgon och sovmorgon, det är måndag morgon och det kommer att vara full fart på kontoret men jag slipper gå upp kl 0610, utan det räcker om jag sätter klockan på strax efter 7….

Idag var det en spännande resa från Nynäshamn till Tyresö, tack och lov inte så lång men lite äventyrlig kan man säga. När vi åkte iväg från Nynäshamn tyckte både jag och Mona som åker med mig att det lät väldigt mycket och väldigt konstigt från bakifrån bilen eller från husvagnen. Det brukar låta lite ibland men inte så här mycket. Vi rullade på i sakta mak och jag ringde till Curt som körde precis bakom oss att kör inte om oss! Curt sköter alla inköpen på cirkusen och är betydligt mer kunnig på bilar än vad jag är. Jag rullade på och ibland lät det väldigt mycket och ibland lite mindre, men som Mona och jag konstaterade vi kommer frammåt! När vi kom fram till platsen i Tyresö fick jag förklarat för mig att draget hade gått ihop, det skall vara lite ”elastiskt” men något hade hänt så det var helt ihopkört. Ni som har kört husvagn förstår vad jag menar! Så det var bara att säga till vår mekaniker att han måste titta på detta under morgondagen.

IMG_9534Jag måste medge att jag är dålig på att ta bilder vad som händer under dagen, det blir mest bilder efter föreställningen när vi monterar ned tältet för det är då jag har tid att gå runt och se vad som händer. Så här i början på turnén är det alltid en hel del att göra på kontoret men nu är jag mera i fas så det kommer fler blogginlägg och mer bilder. Här drar Juan in tältvagnen så att tälttaket och kupolen kan packas på vagnen.