Ånge

I förrgår var i Rättvik och utanför stod en ensam tjej med plakat från Djurrättsalliansen och delade ut sina flygblad om djur på cirkus. Jag pratade en stund med henne och fick samma argument som jag hört till leda att ”Vi är djurplågare och djuren inte mår bra hos oss”. Jag erbjöd henne att komma och se med EGNA ögon hur våra djur har det och mår men naturligtvis ville hon inte det, för hon visste minsann hur våra djur har det. Vad hon nu sett detta kan man fråga sig.

Det är irriterande och väldigt tråkigt att väldigt många människor bara tror sig veta hur det är med djuren på Cirkus Maximum. Kunskapen verkar de fått av allmänt tyckande och av vad de sett på internet. Det finns filmer på nätet om dåliga cirkusar, likaväl som det finns filmer om dåliga bönder, dåliga föräldrar som inte skulle ha barn och dåliga bilförare som är stor fara för alla oss andra i trafiken. Men att ta reda på verkligen verkar vara alldeles för jobbigt och skrämmande.

Att yrkeskunniga människor som länsveterinär och veterinärer över lag tycker att våra djur är mycket välmående, sociala och i gott hull verkar inte bita på dessa aktivister. Man kan fråga sig om de ställer sig över den samlade kunskapen från hela veterinärkåren? Eftersom de anser att våra djur far illa hos oss, vilket inte yrkeskunniga personer som veterinärer inte tycker.

Vad som är ännu värre är okunskapen hos en del av våra politiker! Hudiksvalls fullmäktige beslutade med siffrorna 35 mot 16 att kommunen inte skall upplåta kommunalmark till cirkusar med djur. Jag satt och lyssnade på hela debatten i höstas och det är skrämmande att höra att motionären från Vänsterpartiet inte hade varit på cirkus men hon visste att djuren for illa! Tar de lika välgrundade beslut om äldrevården och skolan, utifrån någon allmänt tyckande? Sedan tycker jag personligen att det är Nordkoreavarning att fullmäktige beslutar vad Hudiksvallsborna skall se och inte se, gäller nästa motion om Glada Hudiksteaterns repertoar kanske? Det är nästan 1000 personer i Hudiksvall som går och ser Cirkus Maximum varje år! Beslutet är överklagat och i år kommer vi att vara på Köpmanberget i Hudiksvall som vanligt!

Självklart skall jag bjuda in motionären från Vänsterpartiet när vi är i Hudiksvall i slutet på månaden, så hon själv med egna ögon kan se hur våra djur har det och hur bra de mår. För som ni alla vet och som är vedertagen kunskap är att djur som far illa är inte sociala, i gott hull och välmående överlag.

Ni som följer mig här på bloggen vet att jag har en hund som heter Hugo och som är med mig på turnén. Hugo är med mig hela dagarna i bilen när vi åker till nästa plats, i kontorsvagnen och i husvagnen och även när jag tar en sväng på stan följer han med, han är med mig nästan 24 timmar om dygnet, till skillnad från många andra husdjur som får vara ensamma hemma på dagarna när matte och husse jobbar. Precis så tar vi hand om alla andra djur här på Maximum, de är som våra husdjur, skillnaden är bara att de är lite större!

Här lite bilder från en helt vanlig dag för våra djur. 3 kameler Cirkusko Djurstallar Drickande får Entre Kamel kommer mot mig Kamelansikte

 

2 reaktion på “Ånge

  1. Verkligen bra skrivet , jag blir så ledsen ibland då jag ser sådan okunskap ställa till med sådana tråkiga problem för er. Varför skapar de sig inte egna erfarenheter först innan de gör sina uttalanden. Och jag tror att majoriteten av djuren på våra svenska cirkusar, de få cirkusar som finns kvar faktiskt har det väldigt bra och blir väldigt väl omskötta då ni är ute på turné och annars också:) Är lilla Pajazzo kvar så får du gärna hälsa till honom från mig/

  2. Bra formulerat Helena! Det är dags för kommunpolitikerna att börja stödja den traditionella cirkusens verksamhet istället för att stjälpa den !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *