Åkersberga

Det är en ganska fascinerande att konstatera att Sverige fungerar väldigt olika i olika delar av landet. Man kan ju tycka att vi strukturerat och organiserat allt på samma sätt i hela Sverige och att skall fungera likadant överallt. Hade jag inte jobbat på en cirkus hade jag troligtvis tyckt så men så är det inte, det kan jag konstatera efter nästan 20 år här på Maximum. För att ta ett väldigt konkret exempel är när jag skall boka upp alla ca 150 platser vi besöker varje år. Till ca 70% ägs de av kommunen på orten vi besöker, i en del kommuner skall jag först kontakta kommunen för att boka upp platsen, i andra skall jag skall jag kontakta idrottsföreningen som driver anläggningen, och för en hel del platser skall jag skicka in en ansökan om polistillstånd först, polisen kontaktar kommunen och jag får ett tillstånd tilllbaka med ett yttrande från kommunen. På resterande 30% av platserna hyr vi direkt av privata markägare eller enskilda idrottsföreningar.

Men allt fungerar inte alltid som jag vill! I oktober skickade jag in en ansökan till polisen på västkusten att vi ville nyttja en kommunal yta för cirkusföreställning. Samma plats som tidigare år och många år dessförinnan. I november mailade jag och meddelade att vi ändrat datum för föreställningen. I början på juni månad mailade jag igen och meddelade att vi återigen flyttat datumet, ibland kan det bli så under turnéns gång, det var en dag framåt i tiden. Jag tog för givet att polisen redan vid min första ansökan kontaktat kommunen om platsen, men så hade tydligen inte skett! Så igår när reklamen gått ut i alla hushåll ringde en väldigt trevlig dam från byggnadskontoret och sa att hon sett reklam om cirkusplatsen ”men där kan ni ju inte vara! och vi har inte sett något från polisen heller!

Efter mycket ringande hit och dit hittade jag en ny plats vi kunde vara på, döm om min förvåning då jag samma dag fick ett tillstånd från polisen gällande cirkusföreställning på platsen vi inte kunde vara på. Vi kan inte vara där eftersom de bygger om skolan och cirkusplatsen är ett upplag av byggmaterial just nu. Jag ringde upp polisen och undrade vad som händer, och fick till svar att ”eftersom kommunen inte yttrat sig inom föreskriven tid så innebär det ett medgivande” När jag läste igenom tillståndet från polisen stod det att vi skulle inhämta markägaren tillstånd. Problem är bara att ringer jag kommunen för att boka platsen säger de att jag skall söka hos polisen direkt och genom polisen få ett yttrande av kommunen. Tack och lov fungerar det inte likadant på alla andra platser!

Ni som följer mig här på bloggen vet att vi håller hårt på några traditioner. En sådan tradition är att gå och äta indisk mat på samma ställe här i Åkersberga. Självklart gjorde vi det! Nästa fredag är vi i Strömstad och då är det räkor som gäller.

Idag fick vi en ordentlig leverans av program från vårt tryckeri. Kartongerna med program vägen bly vill jag villigt erkänna, så jag roade mig med att ta ett foto av Arman när han bar in dem i kassan…Arman program

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *